Ascultă Radio Vacanța Live

Noaptea Muzeelor la Sate: Invitație în șase localități dobrogene, încărcate de istorie, cultură și tradiții

Nocturna din 2 septembrie invită vizitatorii să descopere o lume neştiută a spaţiului rural din România.

Noaptea Muzeelor la Sate: Invitație în șase localități dobrogene, încărcate de istorie, cultură și tradiții

Articol de Adina Sîrbu, 31 august 2023, 17:17 / actualizat: 1 septembrie 2023, 10:52

Prima ediţie a evenimentului, o premieră europeană, va avea loc sâmbătă, 2 septembrie 2023, şi propune publicului sute de obiective și evenimente organizate de entităţi muzeale sau organizaţii private, în spaţii cu valoare istorică şi de patrimoniu din satele şi comunele țării.

Noua marcă propusă de Reţeaua Naţională a Muzeelor invită vizitatorii să descopere o lume neştiută a spaţiului rural din România: muzee şi colecţii muzeale, case memoriale, gospodării ţărăneşti conservate in situ, castele, domenii nobiliare, cetăţi, biserici fortificate, colecţii de artă şi istorie religioasă, muzee parohiale, mori de apă, mausolee şi multe alte atracţii.

Din județul Constanța, participă Muzeul „Dinu și Sevasta Vintilă”, situat în comuna Topalu, care va putea fi vizitat, sâmbătă seara, între orele 18.00 și 21.00. Intrarea publicului va fi liberă.

Muzeul ”Dinu și Sevasta Vintilă” este singura instituție de artă din mediul rural din România, care are expusă o colecție impresionantă de lucrări originale de pictură, sculptură și grafică. Este vorba despre 228 de lucrări ce cuprind întreaga școală de pictură românească, pe care doctoral Vintilă le-a donat comunității, în anul 1960.

Între acestea, picturi semnate de artiști precum Ioan Andreescu, Octav Băncilă, Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Tonitza, Alexandru Ciucurencu, lucrări de sculptură de Dimitrie Paciurea, Cornel Medrea, G. Tudor, precum și lucrări de grafică de Theodor Aman, Nicolae Tonitza, Corneliu Baba, Nicolae Dărăscu.

Cetatea Capidava se alătură Nopții Muzeelor Rurale și poate fi văzută sâmbătă seara, între orele 18.00 și 21.00, iar intrarea publicului este liberă.

Cetatea Capidava, monument istoric de categoria A, este una dintre cele mai reprezentative fortărețe de la frontiera Dunării de Jos. Castrul roman a fost reabilitat și a ocupat un loc important în sistemul defensiv al Imperiului Roman.

Iubitorii de istorie sunt așteptați și la Adamclisi, la Muzeul Tropaeum Traiani și la Monumentul Tropaeum Traiani, sâmbătă, între orele 18.00 și 21.00, accesul fiind gratuit.

Muzeul, situat în centrul localității Adamclisi, a fost inaugurat în 1977, odată cu restaurarea Monumentului Triumfal, și adăpostește piesele originale de la monument, părți din inscripțiile de la altarul militar și piese descoperite în cetatea tropeenilor în urma cercetărilor arheologice, începute din anul 1892.

Va putea fi vizitat și Monumentul Tropaeum Traiani, ridicat de Traian între anii 106-109,  un edificiu impresionant, despre care Grigore Tocilescu, cel care a efectuat primele cercetări arheologice la Adamclisi, a spus că reprezintă „actul de naștere dăltuit în piatră, al poporului român“.

Din județul Tulcea, s-au înscris trei obiective, pe care Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea ne invită să le vizităm sâmbătă, 2 septembrie, la evenimentul Noaptea Muzeelor la Sate.

Casa Memorială „Panait Cerna” va fi deschisă între orele 17.00 și 21.00, cu acces gratuit.

Vizitarea obiectivului muzeal și momente artistice susținute de Grupul de chitariști „Amicii”, coordonat de prof. Costin Retea, Formația de dansuri meglenoromâne „Altona”, coordonator Andreia Tanur, și recitări de poezii din opera poetului Panait Cerna, în interpretarea elevilor coordonați de bibliotecar Vanda Dumitrache, din cadrul Bibliotecii Comunale „Dumitru Cerna” fac parte din program.

Casa este locul unde și-a petrecut primi ani din viață poetul și filosoful Panait Stanciof (1881-1913), care a publicat sub pseudonimul Cerna.  În spațiile Casei Memoriale vizitatorii vor descoperi o parte din viața și opera poetului, amintirile prietenilor și ale familiei. Expoziţia documentară este completată în alte trei săli şi în exterior de reconstituiri etnografice ce redau aspecte din viața țăranilor cerneni.

Gospodăria țărănească conservată „in situ” de la Enisala va fi deschisă, sâmbătă, între orele 18.00 și 21.00, iar intrarea este gratuită.

În program: vizitarea obiectivului muzeal și momente artistice susținute de Ansamblul Heracleea, din cadrul Asociației culturale Inisla din Enisala.

Vizitatorii au posibilitatea să pătrundă în atmosfera locuinței româneşti tradiţionale, cele mai multe dintre obiectele expuse fiind de la începutul secolului al XX-lea. Intrarea în casă se face de pe prispă, în tindă, unde se află gura de foc a sobei oarbe, urmează încăperea unde este reprezentată casa frumoasă sau casa curată în care erau păstrate ţesăturile bogat decorate, piese de mobilier (lada de zestre, lavița, masa și patul) în care se desfăşurau sărbătorile familiei – Crăciunul, Paştele, cumetriile, nunţile. În dreptul patului este așezat pologul – covorul mare. Alte spații expoziționale aduc în atenție instrumentarul casnic, gospodăresc, ocupațiile și meșteșugurile practicate în zonă: agricultura, apicultura, creștera animalelor, viticultura, pescuitul, fierăria, tâmplăria, rotăritul, dogăria, olăritul, Sunt prezente elemente ale portului popular din zona Razelm.

Monumentul Paleocreștin Niculițel poate fi vizitat gratuit, în intervalul orar 18.00 – 22.00.

Muzeul adăposteşte o bazilică paleocreştină de la sfârşitul secolului al IV-lea, situată deasupra unor morminte martirice, Martirionul de la Niculiţel fiind unic în Europa. Galeria perimetrală destinată fluxului de vizitare asigură un permanent contact vizual cu monumentul, iar expoziţia de obiecte paleocreştine, fotografii şi diapozitive completează muzeal vizitarea întregului ansamblu paleocreştin.

Detalii despre Noaptea Muzeelor la Sate, organizare, participanți și programul evenimentelor din 2 septembrie, găsiți pe website-ul Noaptea Muzeelor.

Proiect lansat şi coordonat de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România şi co-finanţat de AFCN.

Rețeaua Radio România Regional este partener media al evenimentului.

FOTO: ICEM, Discover Dobrogea, Foto: ICEM Tulcea, MINAC, Muzeul de Artă Constanța

Zboruri Brașov – Madrid, în decembrie
Știri vineri, 6 septembrie 2024, 16:30

Zboruri Brașov – Madrid, în decembrie

Iarna aceasta, de pe Aeroportul de la Brașov se va putea zbura și spre capitala Spaniei. Compania Fly Lili anunță că din 14 decembrie încep noi...

Zboruri Brașov – Madrid, în decembrie
roma rrbv 2021
Știri vineri, 6 septembrie 2024, 15:00

Atenționare de călătorie. Greve în transportul public din Italia!

Atenţie, dacă vreți să călătoriți în Italia! Vor fi greve în transportul aeroportuar/aerian, feroviar şi public local, în perioada 7...

Atenționare de călătorie. Greve în transportul public din Italia!
Parcarea din faţa terminalului Plecări al Aeroportului Otopeni se închide
Știri vineri, 6 septembrie 2024, 13:55

Parcarea din faţa terminalului Plecări al Aeroportului Otopeni se închide

Parcarea din faţa terminalului Plecări al Aeroportului Otopeni se închide de luni din cauza lucrărilor la metrou, anunță Radio România...

Parcarea din faţa terminalului Plecări al Aeroportului Otopeni se închide
„Bucharest Street Food Festival” a fost anulat
Știri vineri, 6 septembrie 2024, 13:47

„Bucharest Street Food Festival” a fost anulat

Devierile anunţate pentru mijloacele de transport în comun nu vor mai avea loc, anunță Radio România București FM. Evenimentul „Bucharest...

„Bucharest Street Food Festival” a fost anulat
Știri vineri, 6 septembrie 2024, 13:30

Circulaţia pe Transfăgărăşan se închide, sâmbătă

Circulația pe Transfăgărăşan se va închide, sâmbătă, cu ocazia desfășurării celei de-a X-a ediții a competiției de triatlon Transfier...

Circulaţia pe Transfăgărăşan se închide, sâmbătă
Știri vineri, 6 septembrie 2024, 10:45

Încep Zilele Oraşului Băile Herculane

Evenimentul marchează finalul sezonului estival pe Valea Cernei. Zilele Oraşului Băile Herculane se desfășoară în acest sfârșit de...

Încep Zilele Oraşului Băile Herculane
Știri vineri, 6 septembrie 2024, 09:36

Vremea, 6 septembrie. Tepmeraturi ridicate în vest și sud-vest, ploi și răcoare în est

În partea de vest și sud-vest a țării se mențin temperaturile ridicate și astăzi. În schimb, în est va fi răcoare și va ploua. În Moldova...

Vremea, 6 septembrie. Tepmeraturi ridicate în vest și sud-vest, ploi și răcoare în est
Știri joi, 5 septembrie 2024, 14:00

Ediția de toamnă a Târgului Cetății, la Târgu Mureș

Producători și artizani din Mureș, Harghita, Sibiu, Maramureș, Suceava, Cluj și Bistrița vă așteaptă, de vineri, la Târgul Cetății....

Ediția de toamnă a Târgului Cetății, la Târgu Mureș