Nouă predare de ștefată a pompierilor români care luptă cu incendiile din Grecia
Noul contingent a plecat, marți, spre statul elen. Zona oraşului Alexandroupolis se confruntă cu masive incendii de vegetație.
Articol de AP, 29 august 2023, 21:37
După nouă zile de misiuni desfăşurate în Grecia, alţi 56 de pompieri îi vor schimba pe colegii aflaţi pe teritoriul elen, anunță Biroul de presă al Guvernului marți seară.
Noul contingent a plecat spre statul elen pentru schimbarea efectivelor care au sprijinit misiuni de stingere a incendiilor de pădure şi vegetaţie din nord-estul Greciei, în zona oraşului Alexandroupolis.
Modulul care se va întoarce în ţară după ce va preda colegilor din cel de-al doilea schimb cele zece autospeciale de stingere dislocate pe teritoriul Greciei, astfel încât să fie asigurată continuitatea acţiunilor în cazul producerii unor situaţii care necesită intervenţia echipajelor.
„Măsura de a schimba efectivele a fost dispusă prin Hotărâre a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, având în vedere solicitarea autorităţilor din Republica Elenă transmisă în perioada 25-26.08.2023 prin Mecanismul European de Protecţie Civilă, referitoare la nevoia continuării sprijinirii operaţiunilor de stingere a incendiilor de pădure.
Astfel, premierul României Marcel Ciolacu, a convocat astăzi, 29 august a.c., în sistem hibrid, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, pentru a aproba prelungirea misiunii şi schimbarea efectivelor modulului de intervenţie specializat din România, care să ajute la stingerea incendiilor de pădure din Grecia.
Intenţia de sprijin din partea României a fost transmisă, în data de 20.08.2023, către Centrul de Coordonare a Răspunsului la Urgenţă al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în calitatea sa de punct naţional de contact”, potrivit Palatului Victoria.
Grecia se confruntă cu „cel mai mare incendiu înregistrat vreodată în UE”, a declarat marți un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, relatează Agerpres, citând AFP.
Balasz Ujvari a subliniat totodată că cele 27 de țări membre ale blocului comunitar au mobilizat în prezent aproape jumătate din mijloacele aeriene europene comune .
11 avioane și un elicopter din flota europeană au fost trimise pentru a ajuta statul să lupte împotriva flăcărilor în Parcul Național Dadia, situat în nord-estul țării, alături de peste 400 de pompieri.
18 trupuri carbonizate, despre care se crede că sunt ale unor migranți, au fost găsite în pădure. În regiune, nu sunt localnici dați dispăruți, potrivit Al Jazeera.
Izbucnit în urmă cu 11 zile, incendiul devastează pădurea din acest parc inclus în rețeaua europeană „Natura 2000”, cunoscut pentru faptul că adăpostește numeroase păsări de pradă.
Stihiile se întind pe un front cu o lungime de aproape 10 kilometri și nu pot fi controlate, a precizat un purtător de cuvânt al pompierilor eleni.
Grecia s-a confruntat cu numeroase incendii de vegetație în această vară, pe care guvernul de la Atena le atribuie schimbărilor climatice.
UE dispune de o flotă de 24 de avioane și patru elicoptere furnizate de statele membre pentru a lupta împotriva incendiilor din interiorul uniunii și din țările vecine. Blocul comunitar încearcă să creeze și o escadrilă aeriană autonomă, finanțată de UE și compusă din 12 aparate de zbor, care va deveni complet operațională până în 2030.