Obiceiuri pascale din întreaga lume
Tradițiile pascale diferă nu doar de la o regiunea românească la alta, ci și de la o țară la alta. Haideți să mergem în lung și-n lat să le descoperim cu ajutorul colegilor de la Radio România Brașov FM!
Articol de Răzvan Tirea, 5 mai 2024, 22:49 / actualizat: 29 mai 2024, 22:29
Germania este locul de unde a pornit tradiția Iepurașului de Paște. Tot aici copacii sunt împodobiți cu ouă decorate, iar în unele zone, de Paște, se ard brazii de la Crăciun, crezându-se că flăcările vor alunga ultimele răbufniri ale iernii.
Călătorim acum tocmai în Hawaii. În trecut, aici, se credea că lumea a fost creată dintr-un ou uriaș, în care gălbenușul simboliza Soarele. Atunci când acesta s-a spart, micile bucățele împrăștiate au format insulele din Hawaii.
În Irlanda, în sâmbăta dinaintea Paștelui sau imediat după slujba de Înviere, oamenii organizau, în trecut, ”înmormântarea” unui hering. Înfingeau un astfel de pește într-un băț și îl plimbă prin tot orașul, însoțindu-l cu strigături urâte. Tradiția se trage de la faptul că oamenii nu aveau mulți bani de cheltuit pe carne înainte de Paște.
Și ajungem și în Bulgaria, la vecinii noștri, unde există obiceiul ca în ziua de Paște fiecare membru al familiei să arunce un ou de la unul la altul, iar cel la care oul ajunge întreg la final va avea succes tot anul.
Călătorie noastră în jurul lumii de Paște ajunge în Polonia unde în ziua de Paște nu se face fum, așa că oamenii nu pot aprinde focul pentru a-și încălzi mâncarea.
Dacă v-ați decis să faceți Paștele în Marea Britanie, trebuie să știți că aici se gătește o prăjitură specială. În centrul său sunt montate 11 bile de marțipan, simbolizând cei 11 apostoli, cu excepția lui Iuda.
Ouăle de Paște din Belgia și Franța vin de la Roma
În Belgia, copiii îl urmăresc pe cer pe bătrânelul care zboară până la Roma să le aducă ouă de la Papă.
În Italia, Paștele este una dintre cele mai iubite sărbători de către cei mici, mesele fiind încărcate cu ouă de ciocolată.
Pe de altă parte, în Franța, în dimineața Paștelui, copiii încep vânătoarea de ouă despre care se crede că sunt aduse de la Roma.
Ultima noastră oprire pe meleaguri străine este în China, locul în care ouăle sunt considerate sacre. Despre acestea se spune că sunt simboluri ale fertilității și primăverii.
Sursa foto: Radio România Brașov FM