Otita de piscină, afecțiune frecvent întâlnită vara
Vara, pe caniculă, ne relaxăm pe litoral sau la ștrandul de lângă casă.
Articol de Răzvan Tirea, 17 august 2023, 11:00
Îmbăierea în piscină, în mare sau în apele lacurilor poate aduce, însă, neplăceri, precum infecţii şi iritaţii ale pielii, ori infecţii respiratorii sau ale urechilor.
Cu amănunte pentru Radio România Brașov FM, medicul specialist ORL, Rodica Urs:
„Cele mai frecvente infecții din sfera ORL, care pot apărea după îmbăierea în piscina sau în mare sunt otita externă și furunculul conductului auditiv extern, care reprezintă un proces inflamator localizat la nivelul tegumentului conductului auditiv extern. De obicei sunt de origine bacteriană și mai rar micotică. Cel mai adesea pacienții se prezintă la medic sau la camera de gardă acuzând durere intensă, prurit, iar uneori poate apărea chiar și o secreție urât mirositoare și hipoacuzia. Diagnosticul se bazează pe semnele și simptomele clinice, inspecție și examenul otomicroscopic. Tratamentul este unul local”.
Una dintre cauze poate fi igienizarea incorectă a piscinei.
Ce putem face pentru a nu ne transforma vacanța într-un coșmar, ne-a spus tot medicul Rodica Urs:
“Este foarte important să avem în primul rând o igienă adecvată a urechii și să evităm ca șamponul sau săpunul să rămân în ureche; să clătim foarte bine urechea și apoi să uscăm cu ajutorul unui prosop sau chiar cu foen-ul. De asemenea, este foarte important să evităm folosirea bețișoarelor, iar atunci când suntem la mare sau la piscină putem folosi dopul de silicon. Astfel, putem evita macerarea tegumentului și supra-infecția acestuia cu flora locală sau din apa murdară”.
Sursa foto: Radio România Brașov FM