Pământul va avea o „a doua Lună”, începând de duminică
Începând din weekend, un mic asteroid va petrece aproximativ două luni pe orbita Pământului.
Articol de Marian Stoica, 28 septembrie 2024, 14:00 / actualizat: 29 septembrie 2024, 11:37
Pământul va avea o „a doua Lună” începând de duminică, 29 septembrie, când un mic asteroid va fi capturat de atracția gravitațională a planetei.
Această „a doua Lună” a Pământului va fi prea mică pentru a putea fi văzută cu ochiul liber. Însă, va putea fi observată cu ajutorul unui telescop profesional.
Asteroidul a fost reperat pentru prima dată de sistemul ATLAS (Asteroid Terrestrial-Impact Last Alert System) al NASA la data de 7 august. Oamenii de știință i-au calculat traiectoria într-un studiu publicat în Research Notes of the American Astronomical Society.
Asteroidul, denumit de oamenii de știință 2024 PT5, provine din centura de asteroizi Arjuna, care conține roci ce urmează o orbită destul de asemănătoare cu cea a Pământului.
Ocazional, unii dintre acești asteroizi se apropie relativ mult, ajungând până la 2,8 milioane de mile, adică la 4,5 milioane de kilometri față de Pământ.
Potrivit cercetătorilor implicați în studiu, dacă un astfel de asteroid se deplasează cu o viteză relativ mică, de aproximativ 3.540 km/h, câmpul gravitațional al Pământului poate exercita o influență puternică, suficientă pentru a-l prinde temporar.
Ceea ce este exact ceea ce se va întâmpla. Începând cu acest weekend, acest mic asteroid va petrece aproximativ două luni pe orbita Pământului, potrivit bbc.com.
Articolul complet, AICI