Ascultă Radio Vacanța Live

“Părinți și copii în lumea digitală”,  la Biblioteca Județeană din Constanța

Într-o lume digitală, în care orice informație ajunge să fie accesată de orice persoană cu un simplu click, tot mai mulți copii cad victime ale internetului. Site-urile nepotrivite pentru vârsta lor pe care le deschid acasă sau la școală, de pe telefoanele părinților sau ale prietenilor, îi pot duce într-o zonă periculoasă.

“Părinți și copii în lumea digitală”,  la Biblioteca Județeană din Constanța

Articol de Doina Sîrbu, 18 noiembrie 2023, 15:55 / actualizat: 19 noiembrie 2023, 11:07

La ce pot fi expuși cei mici când rămân nesupravegheați în fața ecranelor și ce putem face noi ca părinți să îi ajutăm, putem afla participând miercuri, 22 noiembrie, de la ora 16.00, la un seminar gratuit cu titlul Părinți și copii în lumea digitală. Evenimentul organizat de comunitatea Femeia Leader se va desfășura la Biblioteca Județeană “Ioan N. Roman” din Constanța. Mai multe detalii am aflat de la moderatorul întâlnirii, Oana Yucel.

Vorbim despre un eveniment pe care îl așteptăm cu toții, un eveniment de interes – părinți și copii în era digitală, în epoca digitală. De ce este important să fim prezenți la un astfel de eveniment, noi, părinții? Ce trebuie să învățăm din această întâlnire?

Şi eu sunt părinte și colegele mele din comunitatea Femeia Leader și ele sunt mame și am pornit de la nevoile noastre pentru că avem și noi provocări cu copiii noștri, cum să ne adaptăm noi în lumea digitală, astfel încât să ne conectăm cu ei și să le explicăm poate anumite provocări pe care le au și pe care le avem și noi ca adulți. Pornim de la o nevoie proprie și personală. A apărut acest eveniment “Părinți și copii în lumea digitală”, care va avea loc pe 22 noiembrie, la Biblioteca Județeană Constanța, şi mulțumim foarte mult pentru găzduire, în Aula de la etajul doi.

Cine sunt protagoniștii evenimentului?

Avem invitați trei speakeri, experți în diferite domenii de activitate IT, juritică și psihoterapie. Este Alin Chiriac, fondator ADFABER. El va veni special de la București și îi mulțumim foarte mult și va aborda subiectul de educație digitală. Apoi este Teodora Calipetre, este avocat și cofondatoarea proiectului “Fii avocat în școala ta”, pe care îl gestionează aici, la nivel local, dar a fost cu colegii ei de la început când au realizat proiectul și la nivel național. Și va fi și Monica Sărăcescu, psihoterapeut. Și ea are un program fain pentru adolescenți, pe care îl are de vreo 20 de ediții “Adolescenți împliniți, părinți fericiți” și a va aborda subiectul în zona aceasta de educație emoțională și sexuală.

Cu siguranță vor fi abordate teme tabu, subiecte tabu. Puteți să-mi exemplificați câteva dintre acestea?

Tocmai de aceea este un eveniment pentru adulți, ne mai întrebau participanții dacă pot veni cu copilul sau pot trimite copilul? Nu, hai să începem noi, adulții, să ne fie ușor să vorbim despre educație juridică, despre educație sexuală. Pentru că atunci când noi înțelegem lucrurile acestea, ne este mult mai ușor să le explicăm și copiilor, să spunem că nu există sau că hai să dăm la o parte subiectul acesta, nu înseamnă că copilul nu-și va lua informația din altă parte și probabil că acea informație va fi eronată. Așa că mai bine să ne asigurăm noi că le dăm informația corectă și că le explicăm ce curiozități au. Și sincer, eu, ca părinte, îmi doresc să înțeleg cum să abordez întrebări de genul: mami, acum familia este doar din mamă și tată? Nu, i-am spus adevărul copilului. M-am blocat câteva secunde, nu mă așteptam să primesc o întrebare de genul acesta, dar asta nu înseamnă că ea nu are acces la televizor sau la tot felul de gadget-uri, tablete, laptopuri și la școală și acasă. Asta înseamnă educația digitală, până la urmă, din punctul meu de vedere. Alin este expertul și ne va împărtăși mai multe. Să știu la ce este expus copilul meu, că se uită la un desen animat pe Netflix și apoi poate să-ți pună întrebarea: mami sau tati, de ce fata aceea se pupă diferit față de cum mă cu pup eu cu prietena mea și este un desen pentru copii de 9 ani. Asta este realitatea în care trăim, societatea în care trăim. Eu cred că în loc să o blamăm, s-o ignorăm sau să o dăm la o parte, hai să vedem cum o înțelegem noi mai bine, astfel încât să îi susținem pe copiii noștri să se adapteze cât mai bine și să se dezvolte conform valorilor pe care le avem în familie.

De multe ori, părinții au impresia că atunci când pun o parolă pe telefonul sau pe tableta copilului situația este sub control. Dar cred că pericolul pândește. Cum putem să fim totuși stăpâni pe situație? Cum putem să îl ținem pe copil departe de a-și lua informații de pe site-uri nepotrivite vârstei?

Personal, nu cred că putem să facem lucrul acestea, Eu nu cred că putem să controlăm totul în jurul copilului. Și aici ideea evenimentului a început așa să coacă în minte și împreună cu colegele mele din comunitatea Femeia Leader s-o dezvoltăm. De când am vorbit cu Alin Chiriac anul trecut și tot felul de întâlniri pe care le are el cu profesorii și cu elevii la nivel național și internațional, pentru că dezvoltă un proiect și în Republica Moldova și de acolo dădea exemple de întrebări din partea copiilor sau lucruri pe care nu le ştiau profesorii la clasă, dar le știau copiii legat de platforme, legat de locuri unde stăteau ei în online. Iar partea aceasta să credem că dacă am pus o parole, am aflat că putem să restricționăm poate accesul copilului pe calculatorul sau laptopul lui, însă el poate să intre în rețea și să se logheze la un alt coleg și să aibă acces la tot ce are acces copilul acela, dacă părinții nu i-au pus restricții. Deci, uneori poate nu este suficient nici ceea ce credem noi că facem acasă, așa că eu cred că e important să fim informați, să fim la curent astfel încât să explicăm copilului de ce este bine sau nu este bine, sau să înțeleagă informația care vine către el și să aleagă corect pentru el.

De la ce vârstă, un copil ar putea să primească informații din zona educației sexuale?

De când s-a născut. Conform discuțiilor pe care le-am avut eu cu psihoterapeuţi și specialiști în domeniu, educația sexuală nu înseamnă doar sex, primul lucru care le vine adulților în minte. Educația sexuală înseamnă igiena copilului, iar asta o facem de când s-a născut bebelușul, să știe copilul când merge la toaletă ce se întâmplă. Așa că lucrul acesta are loc de când s-a născut copilul, conform informațiilor pe care le-am acumulat eu, și la fiecare vârstă sau în fiecare etapă a dezvoltării lui, îi oferim o anumită informație. Un copil când întreabă la 3 ani: mami, cum se fac copiii, nu înseamnă că începem să explicăm actul în sine și toate cele. Eu am descoperit o carte “Unde a dispărut Pișpirel” și am folosit-o pentru că nici eu nu știam cum să-i dau informația aceasta copilului meu. Nu mi-a făcut nimeni un training înainte, așa că era foarte frumos explicată într-un mod haios, cu o competiție de înot și mi-am dat seama că la fiecare vârstă a copilului, pot fi explicate informațiile în mod diferit, însă nu știu să o fac nici eu singură și am nevoie de suportul unor specialiști și am nevoie de accesul la o astfel de informație, astfel încât să știu unde să mă duc și unde să întreb și să accesez informații avizate. Adică, mai degrabă aș vrea să știu cum să-i explic și cum să abordez și să am o relație frumoasă cu copilul meu în zona aceea de educație emoțională.

Și tocmai aceste lucruri le vor învăța toți părinții care vor participa la eveniment.

Vor avea acces la experții care vor fi în sală. Repet, Alin Chiriac. El este pe educație digitală și are proiecte implementate la nivel național și internațional pentru tineri, pentru profesori și chiar pentru părinți. Va fi Teodora Calipetre, care este expert și avocat și va vorbi despre educația juridică în proiectele pe care le are și un contact pe care l-a avut cu copiii și cu profesorii în școli și va fi și Monica Sărăcescu, expert și psihoterapeut în zona de educație emoțională și, automat, va aborda și puțin subiectul acesta de educație sexuală.

Redactor: Silvia Pascale

BRAȘOV: Salvamontiștii au avut de trei ori mai multe activități anul trecut față de 2023
Știri vineri, 17 ianuarie 2025, 20:00

BRAȘOV: Salvamontiștii au avut de trei ori mai multe activități anul trecut față de 2023

Anul 2024 a fost marcat de o creștere semnificativă a activităților desfășurate de formațiile Salvamont Brașov, Salvamont Predeal, Salvamont...

BRAȘOV: Salvamontiștii au avut de trei ori mai multe activități anul trecut față de 2023
Teatrul Maghiar de Stat din Timișoara lansează programul incluziv „Teatru pentru toți”
Știri vineri, 17 ianuarie 2025, 18:30

Teatrul Maghiar de Stat din Timișoara lansează programul incluziv „Teatru pentru toți”

Primul spectacol din cadrul acestui program, „Zâna lebădă”, o poveste emoționantă și plină de magie, are loc în 28 ianuarie, ora 10.00....

Teatrul Maghiar de Stat din Timișoara lansează programul incluziv „Teatru pentru toți”
CRAIOVA: Au început pregătirile pentru Târgul de Paște
Știri vineri, 17 ianuarie 2025, 15:30

CRAIOVA: Au început pregătirile pentru Târgul de Paște

Craiova se pregătește pentru Târgul de Paște, un eveniment special ce va transforma Parcul „Nicolae Romanescu” într-un spectacol de culori...

CRAIOVA: Au început pregătirile pentru Târgul de Paște
Zboruri TAROM dus-întors către Belgrad și Sofia, de la 199 de euro, începând cu 1 martie
Știri vineri, 17 ianuarie 2025, 15:00

Zboruri TAROM dus-întors către Belgrad și Sofia, de la 199 de euro, începând cu 1 martie

Pasagerii TAROM vor beneficia de prețuri promoționale pentru zboruri dus-întors către Belgrad și Sofia, între 1 martie și 31 mai (data...

Zboruri TAROM dus-întors către Belgrad și Sofia, de la 199 de euro, începând cu 1 martie
Știri vineri, 17 ianuarie 2025, 12:30

Mai multe zboruri între Brașov și Londra

Între 31 martie și 26 octombrie, Wizz Air va opera mai multe zboruri pe ruta Brașov – Londra. Veste bună pentru brașovenii care vor să...

Mai multe zboruri între Brașov și Londra
Știri vineri, 17 ianuarie 2025, 12:08

Un al 5-lea concert, programat de André Rieu la Cluj-Napoca

Biletele pot fi achiziţionate începând de vineri, 17 ianuarie. Violonistul olandez André Rieu pregăteşte o serie de spectacole la BT-Arena din...

Un al 5-lea concert, programat de André Rieu la Cluj-Napoca
Știri vineri, 17 ianuarie 2025, 10:48

ANM prognozează temperaturi mai ridicate decât cele normale

Următoarele săptămâni vor fi caracterizate de un deficit de precipitaţii. Meteorologii prognozează temperaturi peste normalul perioadei în...

ANM prognozează temperaturi mai ridicate decât cele normale
Știri vineri, 17 ianuarie 2025, 10:36

Poiana Brașov. Condiții excelente pentru schiori. Se deschide și pârtia Lupului inferior

Stratul de zăpadă bătută de pe pârtie măsoară 50 de cm în cea mai mare parte a domeniului schiabil din Poiana Brașov, ajungând la 60 de cm...

Poiana Brașov. Condiții excelente pentru schiori. Se deschide și pârtia Lupului inferior