Periculoasa furnică roșie de foc, descoperită în Italia
Furnicile acestei specii au o înţepătură puternică, prin care otrava intră în corpurile victimelor. Din cauza schimbărilor climatice globale, aceste insecte s-ar putea răspândi în toată Europa, avertizează oamenii de ştiinţă.
Articol de AP, 19 septembrie 2023, 07:23
În Italia, a fost descoperită o aşezare a furnicii roşii de foc, una dintre cele mai periculoase specii de furnici invazive de pe planetă, potrivit Rador Radio România, care preia un articol Euro Pulse.
Din cauza schimbărilor climatice globale, aceste insecte s-ar putea răspândi în toată Europa, avertizează oamenii de ştiinţă.
Experţii au descoperit 88 de cuiburi de furnici roşii de foc pe o suprafaţă de 4,7 hectare în vecinătatea oraşului Siracuza de pe insula Sicilia.
Potrivit lor, insectele au venit în zonă în 2019, deoarece atunci au apărut primele informaţii despre prezenţa lor de la localnici.
În urmă cu 100 de ani, furnica de foc trăia doar în America de Sud. În zilele noastre, aceasta se găseşte în Australia, China, Caraibe, Mexic şi o mare parte din teritoriul SUA.
Furnicile acestei specii au o înţepătură puternică, prin care otrava intră în corpurile victimelor.
Pentru oameni, această muşcătură nu este doar foarte dureroasă, dar poate duce şi la şoc alergic. În plus, coloniile de furnici mănâncă seminţe de plante şi vânează animale mici. Răspândirea lor ameninţă cu reducerea serioasă a numărului şi a tipurilor de specii locale de floră şi faună.
Potrivit specialiștilor, în prezent 7% din Europa are un habitat potrivit pentru furnicile periculoase.
Aproximativ 50% dintre oraşele europene, inclusiv Paris, Roma şi Barcelona, sunt vulnerabile la invazie. Echipa din spatele studiului consideră că schimbările climatice ar putea face teritorii până în nordul Germaniei un habitat adecvat pentru furnica de foc până în 2050.
Prin urmare, ţările europene trebuie să găsească o modalitate de a opri invazia.