Perseidele, la intensitate maximă
Cele mai potrivite locuri pentru a privi spre cer sunt cele din mediul rural sau la munte, zone fără multă lumină artificială.
Articol de AP, 11 august 2024, 09:32
Prima jumătate a lunii august este prima perioadă de activitate a Perseidelor sau ploile de stele căzătoare.
Potrivit Observatorului Astronomic „Vasile Urseanu” din București, intervalul în care fenomenul ajunge la intensitatea maximă va fi în ziua de 12 august, între orele 16:00 și 19:00.
Specialiștii recomandă observarea Perseidelor în nopțile de dinainte și de după acest interval, deci duminică spre luni și luni spre marți, de la miezul nopții până la răsărit, notează Radio România Actualități.
În orașele aglomerate și luminoase, nu se pot observa mulți meteori.
În schimb, cele mai potrivite locuri pentru a privi spre cer sunt cele din mediul rural sau la munte, zone fără multă lumină artificială, unde se pot vedea chiar până la 100 de perseide pe oră în perioada de activitate maximă, mai precizează reprezentanții Observatorului Astronomic bucureștean.
Scurt istoric
Primul observator care a determinat rata orară a curentului de meteori al Perseidelor a fost Eduard Heis, care, în 1839, a numărat 160 de meteori pe oră, potrivit Agerpres.
Calculul orbitei Perseidelor a fost realizat între 1864-1866 de Giovanni Schiparelli (1835-1910). El a constatat o strânsă legătură a fenomenului cu orbita cometei Swift-Tuttle, care trece prin apropierea Soarelui o dată la 120 de ani. Numele de Perseide a fost dat tot de Schiparelli în 1866.
Numele de „stea căzătoare” vine din vechime, deoarece părea că una din stelele de pe cer cădea. La noapte nu va fi o „ploaie de stele”. În timpul unei adevărate ploi de stele se pot observa câteva mii de meteori pe oră, acestea fiind foarte rare.