Peste 1.700 ha de zone forestiere din Brașov, transformate în păduri-parc
Administrația locală va putea pune accent egal pe conservarea mediului și pe crearea unui spațiu public organizat, unde comunitatea poate interacționa cu natura.
Articol de Răzvan Tirea, 17 noiembrie 2023, 11:00
Peste 1700 ha de zone forestiere din Brașov vor putea fi transformate în păduri-parc, un concept inovativ, în care caracteristicile naturale ale pădurii pot fi combinate cu elemente de parcuri urbane, spune secretarul de stat la Ministerul Mediului, Sorin Banciu.
Astfel, în urma avizului pozitiv dat astăzi de Comisia Tehnică de Avizare pentru Silvicultură, administrația locală va putea pune accent egal pe conservarea mediului și pe crearea unui spațiu public organizat, unde comunitatea poate interacționa cu natura într-un mod sigur și controlat.
“Este un proiect prin care transformăm actualul mod de gestionare a pădurilor într-unul adaptat funcțiilor de recreere, funcțiilor sociale și culturale ale pădurilor din jurul Brașovului. Am cartat cu atenție zonele pe care le utilizează brașovenii, am aflat interesele lor legate de aceste suprafețe. Unii doresc să se plimbe, alții doresc să folosească bicicleta (…) Ne gândim și la rolul educațional al acestor păduri, ca un spațiu pentru activități de genul Săptămâna Verde și Săptămâna Altfel”, a explicat Sorin Banciu, la Radio România Brașov.
Proiectul, coordonat de Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt în colaborare cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”, permite administrației locale amenajarea pădurilor-parc, inclusiv cu surse de iluminat, pentru reducerea interacțiunile nedorite cu fauna sălbatică.
Totuși, se va avea în vedere conservarea biodiversității, prin protejarea și menținerea habitatelor naturale.
Proiecte asemănătoar au fost implemnetate cu succes în țări precum Marea Britanie și Japonia, a menționat Ionuț Banciu.