Pita de Pecica obține recunoaștere și protecție europeană
Comisia Europeană a aprobat, luni, înscrierea Pitei de Pecica în registrul Specialităţilor Tradiţionale Garantate (STG).
Articol de AP, 26 iunie 2023, 11:50 / actualizat: 28 iunie 2023, 11:56
Potrivit Executivului comunitar, Pita de Pecica este un produs de brutărie coaptă la cuptor în regiunea Pecica din România.
Produsul îşi datorează renumele dovezilor istorice ale vechimii sale, transmise pe cale orală, strânse în reviste şi cărţi, pentru a fi conservate pentru generaţiile viitoare.
Tradiţia fabricării acestei pâini, prepararea aluatului, metoda de frământare şi modul de gătire sunt transmise din generaţie în generaţie.
Antena Satelor amintește că România mai are 11 produse înregistrate pe sisteme de calitate europene, din care zece Indicaţii Geografice Protejate (IGP), anume Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Ţara Bârsei, Scrumbie de Dunăre afumată, Cârnaţi de Pleşcoi, Telemea de Sibiu, Caşcaval de Săveni, Salata cu icre de ştiucă de Tulcea, Salata tradiţională cu icre de crap şi Plăcintă dobrogeană; iar Telemeaua de Ibăneşti pe sistemul de calitate Denumire de Origine Protejată (DOP).
Aproximativ 20 de produse au mai fost identificate pentru o posibilă înregistrare la nivel european, respectiv Telemea de Vaideeni (judeţ Vâlcea), Brânză de burduf de Bran, Gem de rubarbă, Brânza de Gulianca, Salată deltaică cu icre de ştiucă, Virşli de Hunedoara, Salam de Nădlac, Salinate de Turda, Usturoi de Copălău, Ceapă de Pericei, Şuncă ardelenească, Varză de Toboliu, Bere nemţeană, Cobză cu păstrăv afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prune afumate de Sâmbureşti, Cârnaţi olteneşti, Mere de Voineşti etc.
Indicația geografică protejată (IGP) evidențiază legătura dintre regiunea geografică specifică și denumirea produsului, în cazul în care o anumită calitate, reputație sau altă caracteristică poate fi atribuită în mod esențial originii sale geografice. Pentru a beneficia de această etichetă de calitate, cel puțin una dintre etapele de producție, prelucrare sau preparare trebuie să aibă loc în regiune.
FOTO: Facebook/Ministerul Agriculturii