Plimbări Urbane, proiect inedit de explorare a Timișoarei
Articol de Mihaela Ioncelescu, 30 iunie 2023, 14:06
Timișorenii și turiștii, care ajung vara aceasta în orașul Capitală Europeană a Culturii, sunt invitați la o serie de plimbări urbane, prin care să redescopere patrimoniul cetății.
Institutul Francez de la Timișoara organizează seria de evenimente “Plimbări Urbane. Revizitați Timișoara”, care să pună într-o lumină nouă patrimoniul cultural al orașului, transmite Radio România Timișoara.
Plimbările urbane abordează într-un mod inedit explorarea orașului, fiind gratuite pentru oricine dorește să participe.
În timpul plimbărilor, participanții sunt invitați la dezbateri și vizitează locuri celebre sau mai puțin cunoscute ale Timișoarei.
Seria de evenimente începe, pe 3 iulie, cu o primă plimbare: “Crafts & heritage” (“Meserii și patrimoniu”). Este o plimbare alături de Cătălin Sorescu, fondator al Muzeului Uneltelor, prin locurile semnificative ale meșteșugurilor și artelor din oraș.
Printre plimbările propuse, se remarcă “In quest of public space” (“În căutarea spațiului public”), care va fi condusă de Alexandra Trofin, directorul Bienalei de Arhitectură Beta.
O altă plimbare importantă este “New cultural narratives” (“Noi narative culturale”), care va fi ghidată de Ana Maria Ursu, managerul Teatrului Basca.
Programul plimbărilor urbane:
Meserii și patrimoniu
O plimbare prin locurile semnificative ale meșteșugurilor și artelor, în cadrul căreia se vor purta discuții despre potențialul creativității în evoluția orașului, despre metodele și procesele de producție și protecție a meșteșugurilor.
Luni, 3 iulie, ora 10:00
Punct de întâlnire: Piața Traian
Invitat special/ghid: Cătălin Sorescu Fondator al Muzeului Uneltelor
Public: deschis tuturor
Durată: 2 ore
Punct final: Sinagoga
În căutarea spațiului public
O plimbare de două ore prin străzile Timișoarei, în timpul căreia vor fi observate despre noile practici ale vieții sociale publice, despre designul spațiilor publice și dinamica evolutivă a memoriei colective a orașului.
Marți, 4 iulie, ora 10:00
Punct de întâlnire: Piața Traian
Invitat special/ghid: Alexandra Trofin Director al Bienalei de Arhitectură Beta
Public: deschis tuturor
Durată: 2 ore
Punct final: Sinagoga
Noi narative culturale
Plimbarea își propune să aducă în prim-plan ipoteza conform căreia activitățile culturale efervescente ale orașului de astăzi pot alimenta atât instrumentele, cât și politicile de design spațial, conservarea patrimoniului și spiritul civic.
Miercuri, 5 iulie, ora 10:00
Punct de întâlnire: Piața Traian
Invitat special/ghid: Ana Maria Ursu, manager al Teatrului Basca
Public: deschis tuturor
Durată: 2 ore
Punct final: Sinagoga
Foto: Facebook-Dominic Fritz