Portret de artist • Actorul Emil Hossu
Primele roluri ale maestrului au fost la Teatrul Radiofonic.
Articol de AP, 24 noiembrie 2024, 15:12
Emil Hossu s-a născut la 24 noiembrie 1941, în Ocna Sibiului, dar când era foarte mic familia s-a mutat la Cluj.
Diplomat fiind, tatăl său a fost deportat în august 1945, împreună cu toată familia, într-un lagăr din Germania, unde au rămas un an și trei luni. După ce au scăpat din acolo, ei s-au întors în România.
Emil Hossu a urmat cursurile Liceului ”Cantemir” din București. Profesorul său de limba română din liceu, Constantin Manolescu, a fost cel care l-a îndrumat spre actorie după ce a rămas impresionat de prestația tânărului elev, într-un spectacol școlar, unde Emil Hossu a interpretat rolul lui Moș Tănase din ”Răzvan și Vidra”.
Pentru că nu avea ”origine sănătoasă”, Emil Hossu a intrat la I.A.T.C. abia din a treia încercare și l-a absolvit în anul 1965.
Primele roluri ale maestrului au fost la Teatrul Radiofonic. Apoi, a fost repartizat la Teatrul „Nottara”, unde a jucat toată viața. Emil Hossu a avut roluri importate în teatru, unul dintre cele mai dragi fiind, conform unei declarații a regretatului actor, cel al lui Paul Bentu, ”un aviator răzvrătit”.
Între piesele în care a jucat pe scena Teatrului „Nottara” amintim: ”Acești nebuni fățarnici”, ”Barbarii”, ”Scenariul”, ”Opt femei” etc. A jucat, alături de Mircea Diaconu și Constantin Cotimanis, în piesa “Operele complete ale lui WLM SXPR”, un spectacol-compilație a 37 de piese ale marelui William Shakespeare.
Ani la rând, el a jucat cu casa închisă, alături de soția sa, Catrinel Dumitrescu, spectacolul ”Doi pe o bancă”. De altfel, a jucat și într-o piesă regizată de Catrinel Dumitrescu la „Nottara”, ”Bătrânul” de Maxim Gorki, alături de mulți colegi, de foști studenți de-ai lor, de Constantin Cotimanis, Anca Bejenaru, Gabriel Răuță.
Emil Hossu a apărut în numeroase spectacole de teatru radiofonic și TV, dar și în show-uri de televiziune.
Din bogata sa filmografie se remarcă „Toamna bobocilor” (1975), ”Accident” (1977), ”Iarna bobocilor” (1977), ”Pentru patrie” (1978), ”Secretul lui Bachus” (1984), ”Noi, cei din linia întâi” (1985), ”Vară sentimentală” (1986), ”Cale liberă” (1986), ”Secretul lui Nemesis” (1987), ”Harababura” (1990), ”Balanța” (1992), ”Cel mai iubit dintre pământeni” (1993) și ”Liceenii în alertă” (1993).
Actorul Emil Hossu a fost decorat în decembrie 2002 cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alți actori, ”pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului romanesc, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București”.
Emil Hossu s-a stins din viață la 25 ianuarie 2012, în urma unui infarct miocardic, cu câteva minute înainte de începerea spectacolului ”Aniversarea”, în timpul repetiției generale de pe scena Teatrului „Nottara”.