Portret de campioană • Floretista Laura Badea
Fascinată de duelurile descrise în cărțile lui Alexandre Dumas, sportiva a fost atrasă de lumea muschetarilor și a început antrenamentele în 1983, la Clubul Sportiv Școlar nr. 1 din București.

Articol de AP, 28 martie 2025, 08:51 / actualizat: 28 martie 2025, 19:40
Nume de referință în scrima românească și mondială, Laura Badea s-a născut pe 28 martie 1970, la București.
Campioană olimpică, mondială și europeană la floretă, ea și-a construit cariera cu ambiție, disciplină și o pasiune aparte pentru duelul sportiv.
Deși și-a început parcursul sportiv cu handbal și gimnastică, destinul său a fost scrima.
Fascinată de duelurile descrise în cărțile lui Alexandre Dumas, a fost atrasă de lumea muschetarilor și a început antrenamentele în 1983, la Clubul Sportiv Școlar nr. 1 din București.
Alături de un colectiv talentat de antrenori și colegi, a învățat că succesul în scrimă nu ține doar de pregătirea fizică și tehnică, ci și de forța mentală. „Floreta nu este o armă, ci o prelungire a brațului meu stâng, o prelungire care mă ajută să-mi îndeplinesc visurile”, mărturisea ea în 2015.
Talentul și perseverența sa au fost recompensate cu cele mai înalte titluri sportive.
Victoria olimpică de la Atlanta (1996) a consacrat-o definitiv în elita scrimei internaționale, iar de-a lungul carierei, a urcat pe cele mai înalte trepte ale podiumului mondial și european.
Recunoașterea performanțelor sale a venit și prin distincții oficiale.
În 2012, a fost decorată cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, iar în 2013, a fost inclusă în „Hall of Fame” al Federației Internaționale de Scrimă (FIE), o onoare rezervată doar celor mai mari sportivi ai acestui domeniu.
Dincolo de cariera sportivă, Laura Badea-Cârlescu și-a găsit echilibrul în viața de familie.
Căsătorită din 1999 cu sabrerul Adrian Cârlescu, este mama unei fete, Maria.
Laura Badea rămâne un exemplu de excelență, determinare și pasiune pentru noile generații de sportivi.