„Privighetoarea”, pe scena Teatrului de Copii și Tineret din Constanța
INTERVIU. Maestrul Vitalie Drucec pregătește pentru constănțeni un mărțișor cultural deosebit: spectacolul „Privighetoarea” se va juca pe scena Teatrului de Copii și Tineret.
Articol de M P, 28 ianuarie 2024, 10:00 / actualizat: 28 ianuarie 2024, 12:13
Actorul și regizorul Vitalie Drucec, originar din Republica Moldova, numit maestru în artă după absolvirea Școlii Superioare de Artă Teatrală „Boris Șciukin” din Moscova, montează în această perioadă spectacolul „Privighetoarea”, la Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare” din Constanța.
Piesa „Privighetoarea”, o adaptare după basmul lui Hans Christian Andersen, va aduce exotismul Chinei la malul Mării Negre. Vom putea primi acest spectacol ca pe un mărțișor cultural, la mijlocul lunii martie, a declarat regizorul Vitalie Drucec pentru Radio România Constanța, într-un interviu semnat de Silvia Pascale.
Vă rugăm să ne spuneți la ce spectacol lucrați pentru Teatrul de Copii și Tineret din Constanța?
Acum lucrăm la spectacolul pentru copii „Privighetoarea” de Hans Christian Andersen. Este un basm, acțiunea se petrece în China și încercăm să le facem cunoștință celor mici și celor mari cu frumusețea a ceea ce înseamnă China, Asia în general, asta pentru că nici Andersen nu a fost niciodată în China, dar a auzit câteva istorii interesante ce se întâmplau acolo, în China, și a scris acest basm frumos, care e foarte actual, și sper să placă copiilor și maturilor.
Care este morala basmului „Privighetoarea”?
Sunt mai multe, e despre binele și răul, dragostea, suflet, sunt mai multe lucruri care sunt concepute în acest basm și încercăm prin spectacolul nostru să le scoatem la iveală.
Este pentru întâia oare când exotismul, frumusețea și mirajul Chinei sunt aduse la malul Mării Negre?
Sper că da! Aici s-a mai montat „Turandot”, dar „Privighetoarea” e pentru prima dată și încercăm să fie o premieră pentru Constanța acest spectacol la „Căluțul de Mare”. Sunt convins și echipa cu care lucrez, care sunt actori foarte buni, să lucrăm și să facem un spectacol frumos și să placă publicului.
Va fi un spectacol-mărțișor pe care cu toții ni-l dorim și îl așteptăm, îl vom primi ca pe un dar de primăvară.
Să sperăm, pentru că, curios, am văzut mărțișoare și în Japonia, și în Coreea. Practic, avem o legătură cu ei, cu cei din Asia, așa că cred că suntem aproape să aducem primăvara chineza aici, la „Căluțul de Mare”. În toate teatrele actorii își fac bine meseria și cunosc lucrurile. Am găsit aici o echipă destul de închegată, bună, sunt foarte bine dispuși de a lucra. Sper să avem un lucru bun, pentru că ceea ce facem noi este să aducem frumosul și tot ce facem noi trebuie să o facem din dragoste, pentru că orice lucru frumos se face numai din dragoste.
Este cea mai importantă filozofie pe care ați învățat-o inclusiv la Moscova, la cea mai înaltă facultate pe care ați urmat-o?
Da, am absolvit-o de mult, dar ceea ce mi-a rămas și ne-au spus-o și profesorii noștri: ceea ce facem noi, într-adevăr, o facem numai din dragoste și pentru plăcerea nu numai a noastră, a actorilor, dar și a publicului. Dacă noi primim plăcere, atunci și publicul primește plăcere, mai ales copiii. Pentru că e cel mai greu să-l convingi pe un copil să te creadă. E foarte greu. Maturul mai încerci să-l mai minți cumva. Nu, aici nu poți minți, pentru că copilul este un suflet foarte inocent, foarte curat. El vine, vede ceva foarte frumos și trebuie să-l convingi că e adevărat și el să te creadă.
Ați mai montat spectacole la Constanța sau este o premieră și pentru dumneavoastră?
Pentru mine este o premieră, pentru că am montat la Tulcea, și e o premieră pentru mine că la Constanța am fost invitat să fac acest spectacol. În general, Dobrogea e cunoscută prin teatrele pe care le are, pentru că este dramatic, din Constanța, este teatru de operă, este teatru muzical, este Teatrul„ Jean Bart” din Tulcea, care ar trebui să facă o conexiune mult mai apropiată unul cu altul, să colaborăm, dar e pentru prima dată și chiar mă bucur că am avut această posibilitate, pentru că suntem și aproape, Tulcea și Constanța nu e distanța mare.
Aș dori în final, domnule regizor Vitalie Drucec, să transmiteți un mesaj dobrogenilor!
Eu de acum, cum îmi zic și colegii mei de la teatru, sunt de câțiva ani în Tulcea și de acum sunt dobrogrean, hai să zicem așa, și îmi place foarte mult pentru că această regiune este bogată și locuiesc foarte multe etnii, și conviețuiesc în pace și bună înțelegere. De asta mă bucur foarte mult să se întâmple asta și pe viitor, pentru că și Republica Moldova e multietnică, dar circumstanțele au făcut așa ca oamenii un pic să se dușmănească între ei, dar mă bucur foarte mult pentru că e un popor unit, frumos, talentat și îi invit la teatru, să vină cât mai des la teatru, și nu numai copiii, dar și maturii să vină la teatru, că asta e cel mai frumos ce poate fi întâmplat, e ceva viu!