Profesor de la Universitatea Cambridge: Omenirea exploatează natura mult dincolo de limitele acesteia
Partha Dasgupta a dialogat cu jurnaliștii la șase luni după adoptarea obiectivelor privind protejarea naturii pentru acest deceniu.
Articol de AP, 1 iulie 2023, 10:46 / actualizat: 1 iulie 2023, 22:04
Economistul Partha Dasgupta avertizează omenirea exploatează natura mult dincolo de limitele acesteia, iar a continua cu politicile economice care nu țin cont de distrugerea planetei este o greșeală.
„Strategiile macro-economice care au dus la explozia de prosperitate postbelică nu pot fi aplicate și astăzi, din cauza faptului că resursele naturale sunt limitate”, opinează profesorul de la Universitatea Cambridge.
Partha Dasgupta a dialogat cu jurnaliștii The Guardian, notează Radio România Actualități, la șase luni după adoptarea obiectivelor privind protejarea naturii pentru acest deceniu, din cadrul Conferinței asupra biodiversității COP15, care s-a desfășurat în decembrie 2022 în metropola canadiană Montreal.
Cel mai important dintre aceste obiective este protejarea a 30% din suprafața de uscat și de mare.
Pentru profesor nu este însă deloc suficient. „Protejarea a 30% din suprafața de uscat și de mare nu ar trebui să ducă la distrugerea celorlalte 70% rămase. Marile companii ar trebui să fie obligate să precizeze care dintre părțile lanțului lor de aprovizionare se bazează pe elementele naturale, astfel încât guvernele din țările respective să poată lua măsuri pentru stoparea pierderii biodiversității”, consideră el.
„E evident: dacă cererea pentru produsele și serviciile naturii continuă să depășească capacitatea ei de a le furniza, atunci se va ajunge la colaps. Resursele sunt limitate. Avem deja în acest sens contraexemplul pescuitului excesiv, care a dus la distrugerea unor populații de pește. Să încercăm să ne imaginăm asta la scara biosferei”, atrage atenția economistul, care îndeamnă la o reformă radicală a gândirii politico-economice în ceea ce privește exploatarea resurselor naturale globale.
În ultimul deceniu, oamenii de știință au evidențiat pericolul utilizării în exces și în chip iresponsabil a capitalul natural. Natura, spun cercetătorii, dacă este protejată, are uriașa capacitate de a se reface. Salvatoare se vor dovedi proiectele științifice multidisciplinare, care implică inteligență, cunoaștere și multă muncă.
Un astfel de proiect este DANUBE4all (Restoration of the Danube River Basin for Ecosystems and People from Mountains to Coast), care face parte din categoria Lighthouse Initiative, anume acele proiecte științifice finanțate de Comisia Europeană care au ca obiect de studiu o chestiune de interes european comun. Iar fluviul Dunărea, al doilea ca lungime din Europa și care străbate zece țări, reprezintă cu adevărat un astfel de subiect de interes european comun.
Cercetătorii implicați în proiect semnalează, încă de la început, provocările de mediu cu care se confruntă. „Acest proiect ambițios se va concentra pe furnizarea de soluții pentru a promova îmbunătățirea stării ecologice a râului în întregul său, a biodiversității și a inter-conectivității ecosistemelor în bazinele râului din partea superioară, mijlocie și inferioară”, afirmă profesorul Helmut Habersack de la Universitatea de Resurse naturale și Științele vieții (BOKU) din Viena, coordonatorul proiectului.
DANUBE4all își propune să refacă ecosistemele de apă dulce din bazinul fluviului Dunărea prin dezvoltarea unui „Plan de acțiune pentru restaurare”, care să fie cuprinzător, bazat științific și orientat practic. Acest plan de acțiune urmărește îmbunătățirea biodiversității, a inter-conectivității ecosistemelor, reducerea riscului de inundații și secetă, îmbunătățirea balanței de sedimente pe tot parcursul râului, ca și reducerea discontinuității laterale, de la izvorul din Pădurea Neagră până în Delta Dunării.