Program de salvare a rasei de vaci „mocănița”, la Zoo Târgu Mureș
Zoo Târgu Mureș are ca obiectiv reintroducerea rasei în arealul românesc și își propune crearea unei nucleu de reproducție de circa 100 de exemplare, după care rasa va trebui omologată pe criterii moderne.
Articol de M P, 12 ianuarie 2024, 10:30
La Zoo Târgu Mureș a venit pe lume o vițică din rasa autohtonă de bovine denumită „mocănița”.
Deocamdată, exemplarul care a fătat numit ”Speranța” și puiul său sunt singurele exemplare, și fac parte dintr-un program de salvare a acestei rase montane de vaci, aflată pe cale de dispariție, informează Radio România Târgu Mureș.
Sursa video: Facebook / Târgu Mureș Zoo/ Marosvásárhelyi Állatkert
Animalul este de talie mică, de culorile galben, brun și plumburu, dar poate da o cantitate medie de 1.500 de litri de lapte, de calitate excepțională.
Inițiativa a aparținut directorului Grădinii Zoologice Târgu Mureș, Szanto Janos, care a explicat că în 2014 un institut din Ungaria a colectat din Apuseni ultimele 17 exemplare din rasa ”mocăniță”.
Câteva exemplare au ajuns ulterior în Harghita, de unde a fost adus la Târgu Mureș exemplarul numit Speranța.
Szanto Janos a precizat că vițica s-a născut afară la -5 grade, e sănătoasă, demonstrând astfel capacitatea de rezistență a acestor bovine, aflate cu un secol în urmă în gospodăriile românești:
“Pe vremea socialismului au fost importate rase productive de vaci de lapte și carne, iar rasele precum «Mocănița» care erau de secole aici, au dispărut. Acum averm o femelă și vom mai primi încă odouă femele și un mascul. Femeșla are o vițică, a fătat afară la minus 5 grade, fără probleme, acestea sunt sunt rezistente. Au fost controlate genetic și noi vrem că constituim o bază care, și educativ, putem răspândi vestea că am reușit să salvăm această rasă”.
Zoo Târgu Mureș are ca obiectiv reintroducerea rasei în arealul românesc și își propune crearea unei nucleu de reproducție de circa 100 de exemplare, după care rasa va trebui omologată pe criterii moderne.
Pe lângă ”mocăniță”, la Zoo Târgu Mureș se pot vedea și rasele vechi Sura de stepă, Bruna de Maramureș, Bălțata Românească sau vaca de Dorna, astfel că Grădina Zoologică își propune să devină un ”muzeu viu” al acestor animale cu care oamenii au muncit și care le-au asigurat hrana timp de secole.