Proiect de conservare a biodiversităţii marine pe litoralul românesc
Un proiect de conservare a biodiversităţii marine pe litoralul românesc urmăreşte să stimuleze creşterea şi înmulţirea unei alge protejate care are calităţi benefice pentru Marea Neagră.
Articol de AP, 2 iulie 2023, 17:58 / actualizat: 3 iulie 2023, 10:59
Denumită ştiinţific Cystoseira barbata, aceasta purifică apa, eliminând oxigen şi oferă adăpost faunei şi florei locale în pajiştile submarine pe care le formează.
Planta acvatică nu este printre cele care creează disconfort turiştilor de pe litoral, spune coordonatoarea ştiinţifică a proiectului.
„Este o algă brună, creşte până la 2 metri înălţime, creşte la adâncimi până la 5 metri, deci nu o să o întâlnim neapărat la ţărm. Turiştii nu se vor confrunta cu probleme din cauza ei, deoarece ea creşte pe substrat de calcar sarmaţian, adică pe nişte pietre. Ea nu face nimic rău condiţiilor de îmbăiere sau de recreere a turiştilor ci, dimpotrivă, ea purifică apa şi construieşte habitat”, spune dr. Mirela Moldoveanu.
Poluarea, construcţiile, lucrările de înnisipare, dar şi un îngheţ al mării în anii ’70 ai secolului trecut au făcut ca această specie de algă să fie în pericol de dispariţie, astfel că, printr-un proiect de reconstrucţie ecologică, biologii îşi propun să obţină pepiniere din care să repopuleze zona, relatează Radio România Constanţa.
FOTO: OMD Mamaia