Proiect de succes: 2.100 de gravide din vestul țării beneficiază de investigaţii gratuite
În data de 18 noiembrie 2023, Spitalul Municipal din Timișoara și Spitalul Județean Pius Brînzeu au organizat o acțiune de informare despre screeningul prenatal în Regiunea de Vest. La întâlnire au participat medici de diverse specialități din Reșița, precum și reprezentante ale Organizației Salvați Copiii.
Articol de Valentina Adam, 18 noiembrie 2023, 13:14
Obiectivul general al proiectului de screening prenatal este de a reduce riscul de deces infantil în Regiunea de Vest. În cadrul proiectului, femeile gravide din județele Caraș-Severin, Timiș, Arad și Hunedoara beneficiază de investigații prenatale gratuite, care pot depista precoce afecțiunile care pot pune în pericol viața mamei sau a copilului.
La întâlnirea de la Reșița, managerul de proiect, medicul Olimpia Oprea, a prezentat rezultatele proiectului. Jumătate din gravidele participante la screening au fost din mediul rural.
Conferentiarul universitar doctor, Venera Bucur din cadrul Organizației Salvați Copiii, a vorbit despre importanța consilierii mamelor minore și despre sănătatea gravidei și a copilului din zonele rurale.
Profesorul doctor Rareș Olariu a subliniat importanța investigațiilor efectuate gravidei în perioada prenatală. Acesta a vorbit și despre prevenția infecțiilor TORCH, care pot duce la malformații congenitale la copil.
În cadrul proiectului au fost înființate două centre de screening prenatal la Timișoara, au fost achiziționate echipamente medicale performante și a fost creat un site web dedicat proiectului.
Proiectul de screening prenatal este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 și are o valoare de peste 12 milioane lei. Acesta se va încheia în data de 29 decembrie 2023.
Acțiunile de informare despre screeningul prenatal sunt importante pentru a crește gradul de conștientizare a femeilor gravide cu privire la importanța acestor investigații. Screeningul prenatal poate ajuta la salvarea de vieți și la prevenirea malformațiilor congenitale.
Foto Radio România Reșița