Proiectul #HELP, la final
Selectat în cadrul Festivalului Naţional de Teatru, spectacolul “N-am văzut nimic” abordează teme precum depresia, anxietatea şi efectele acestora.
Articol de AP, 30 octombrie 2023, 22:58
Gândit să crească gradul de conştientizare asupra problemelor de anxietate şi depresie cu care se confruntă tinerii, proiectul #HELP s-a încheiat, luni, cu spectacolul “N-am văzut nimic” de Andreea Tănase, în regia Marei Oprea, pus în scenă la Teatrul Excelsior.
Selectat în cadrul Festivalului Naţional de Teatru, modulul Educaţional, spectacolul abordează teme precum depresia, anxietatea şi efectele acestora şi a fost urmat de discuţii cu echipa teatrului, invitaţi speciali şi spectatorii, moderate de psihologul Carmen Buşi. La eveniment au fost prezenţi elevi, studenţi, profesori din instituţiile de învăţământ din Bucureşti, reprezentanţi ai instituţiilor guvernamentale şi ai societăţii civile care desfăşoară activităţi în domeniu, personalităţi din domeniul cultural.
Potrivit site-ului Arte dell”Anima, în cadrul proiectului au mai avut loc cinci reprezentaţii ale spectacolului “N-am văzut nimic”.
Reprezentaţiile au fost urmate de discuţii şi dezbateri aplicate cu psihologul proiectului, Carmen Buşi. Toate evenimentele din cadrul proiectului au fost gratuite.
Proiectul “#HELP” a avut ca scop promovarea conştientizării bolilor psihice, prin asigurarea accesului universal la servicii de informare, educare şi consiliere în rândul tinerilor. Proiectul a oferit cadrul de reflecţie pentru implementarea unor acţiuni culturale care facilitează întâlnirea dintre echipa artistică, experţii din domeniul medical şi publicul participant, prin discuţii şi dezbateri pe tema depresiei. Implicarea participativă a tinerilor în analizarea cauzelor depresiei, prin intermediul unor produse culturale non-formale şi abordări interdisciplinare, are ca miză sensibilizarea tinerilor asupra efectelor acestui fenomen, recunoaşterea persoanelor în nevoie şi îndrumarea acestora către ajutor de specialitate.
Asociaţia Arte dell”Anima a venit în sprijinul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă cu acest proiect care să ducă la atingerea obiectivului de dezvoltare durabilă “sănătate şi bunăstare” şi la realizarea de activităţi dedicate Săptămânii Dezvoltării Durabile, prin promovarea conştientizării bolilor psihice, ce sunt mult subevaluate în raportările periodice, conform Raportului naţional al stării de sănătate a populaţiei din 2016, publicat de Institutul Naţional de Sănătate Publică.