Radio România Oltenia – Craiova, la aniversare
Radio România Oltenia – Craiova are o misiune publică onorantă, aceea de a asigura informarea obiectivă, promptă şi echilibrată a cetăţenilor, difuzarea de emisiuni cultural-educative şi de divertisment de calitate, de a asigura păstrarea valorilor de patrimoniu ale zonei.
Articol de AP, 6 iunie 2024, 12:53
Radio România Oltenia – Craiova împlineşte, joi, 70 de ani.
La 6 iunie 1954, la ora 15:00, se auzea în eter: „Aici studioul regional de radio Craiova! Transmitem pe staţia de radio cu lungimea de undă de 206 metri. Dragi ascultători, bună ziua!”. Emisiunea inaugurală a avut durata de o oră, iar emiţătorul pe care s-a transmis era amplasat lângă comuna gorjeană Turceni, unde fusese construit de germani înainte de război, iar un deal din preajmă era folosit drept „oglindă parabolică” pentru reflectarea semnalului.
Timpul de emisie al Radio România Oltenia – Craiova a însumat, în anul debutului, 185 de ore.
Programul Radio România Oltenia – Craiova a fost transmis şi pe staţia de unde medii, cu lungimea de undă de 228 metri, amplasată în cartierul Belcineanu din Craiova, iar în zilele de luni studioul nu emitea.
În iulie 1954, au fost realizate primele înregistrări muzicale pe teren, cu solişti, formaţii, tarafuri şi ansambluri folclorice din diferite localităţi.
Magnetofonul cu care se făceau înregistrările în teren era marca Philips Junior şi cântărea 14 kilograme, la care se adăuga trusa cu microfoane şi stative.
În anul 1956, studioul era dotat cu primul autovehicul, un autoturism GAZ 69.
Timpul de emisie anual al Radio România Oltenia – Craiova a fost de 334 ore în 1955, 336 ore în 1956, 305 ore în anul următor şi 292 de ore în 1958.
În anul 1960, alături de GAZ 69, postul a primit în dotare o motocicletă cu ataş M 72. În acelaşi an, programul de emisie ajunge la o oră şi jumătate zilnic.
În anul 1964, cele mai apreciate emisiuni ale postului erau: „Jurnal sonor”, „Emisiunea pentru sate”, „Revista presei locale”, „Cronica filmului”, „Interviul săptămânii”, „Răsfoind scrisorile corespondenţilor”, „Veşti din întreprinderile industriale”, „Poşta redacţiei”, „Şcoala şi viaţa”, „Să ne cunoaştem regiunea”, „Cu microfonul prin sălile de spectacol”.
În anul 1978, între 19 şi 21 iunie, are loc primul duplex radiofonic între două studiouri regionale, Craiova şi Timişoara, dar şi transmisiuni în direct de la Festivalul „Hercules 78”.
În anul 1979, redactorii încep să intre în direct, cu condiţia respectării întocmai a textelor prezentate la viză, la emisiunea „Actualitatea radio”.
Durata „directului” este mai întâi de o jumătate de oră, apoi o oră, între 15.00 şi 16.00.
În anul 1985, pe 12 ianuarie, odată cu înăsprirea dictaturii comuniste şi a centralismului promovat de Ceauşescu, emisia postului Radio Craiova fost suspendată, postul a fost închis, iar memoria sa sonoră cea mai de preţ, arhiva, a fost încărcată în containere, pline cu benzi de magnetofon, şi dusă la un depozit impropriu de la Jilava. În acea zi de sâmbătă a iernii foarte grele a anului 1985, s-a primit o notă telefonică care suna aşa: „din clipa aceasta nu mai este emisie”.
Nu a existat un document scris pentru a justifica reducerea la tăcere a postului craiovean.
Angajaţii postului au fost redistribuiţi în alte locuri de muncă.
În zilele Revoluţiei din 1989, la 22 decembrie, ora 14:00, emisia postului a fost reluată, fiind difuzat în eter, după aproape cinci ani de tăcere, mesajul: „Aici Craiova Liberă. Transmitem pe staţia de radio cu lungimea de undă de 540 de metri, frecvenţa de 558 KHz. Stimaţi ascultători, bine v-am regăsit!”.
După 4 zile, a fost transmis în direct primul concert de colinde religioase, de la Râmnicu Vâlcea, apoi a început colaborarea radiofonică, redacţională şi tehnică, cu posturile de radio Europa Liberă, BBC şi Deutche Welle.
În prezent, postul regional Radio România Oltenia – Craiova se ridică la standardele de profesionalism caracteristice radioului public românesc şi se adaptează continuu preferinţelor ascultătorilor săi, ceea ce se reflectă în poziţia de lider de audienţă în Oltenia.
Radio România Oltenia – Craiova are o misiune publică onorantă, aceea de a asigura informarea obiectivă, promptă şi echilibrată a cetăţenilor, dezbaterea celor mai importante probleme cu care se confruntă cetăţenii, difuzarea de emisiuni cultural-educative şi de divertisment de calitate, de a asigura păstrarea valorilor de patrimoniu ale zonei.
De aceea, Radio Craiova se implică în viaţa economică, politică, socială, culturală – prin informarea promptă, obiectivă, echilibrată şi echidistantă a publicului ascultător, atât în limba română, în limbile minorităţilor naţionale sau în alte limbi, cu scop informativ, cultural, educativ şi de divertisment.