SIBIU: Spectacolul de balet „Rigoletto”, cea mai nouă şi provocatoare montare
Sibiul găzduiește joi, 20 iulie, o premiera absolută de balet clasic.
Articol de vnatea, 20 iulie 2023, 10:15 / actualizat: 20 iulie 2023, 16:19
„Rigoletto”, al genialului Verdi, este pus în scenă într-o viziune nouă, cu balerini, artişti lirici şi muzicieni de la trei instituţii de cultură.
Baletul şi Opera vor fi în simbioză graţie Teatrului de Balet din Sibiu, Filarmonicii de Stat (tot din Sibiu) şi a Operei Naţionale Române din Cluj.
În total, peste o sută de artişti vor dansa şi cânta pentru noi, într-un spectacol grandios care închide stagiunea actuală a Teatrului de Balet. Nu oricum, ci sub lumina reflectoarelor şi a lunii, în Piaţa Mare din Sibiu.
Vor fi acolo bufonul cocoşat, detestat de toatã lumea – Rigoletto, fiica lui, frumoasa şi credula Gilda, ducele imoral pentru care toate femeile sunt la fel, ducele de Mantova, maestrul David Crescenzi, cu bagheta-i magică, Ovidiu Dragoman-directorul Teatrului de Balet Sibiu şi cu toate emoţiile din lume: coregraful spectacolului – Valentin Barteş.
În 2010, acelaşi Valentin Barteş a pus în scenã, tot în Piaţa Mare din Sibiu, spectacolul de dans „Carmen” de Bizet. La „Rigoletto” visează, de mai bine de cinci ani, dar proiectul a fost amânat din cauza pandemiei.
Ineditul spectacolului este dat de rolurile paralele şi de costumaţie.
Atât soliştii lirici, cât şi balerinii au aceleaşi costume şi se intercalează, chiar interacţionează în anumite părţi.
În rolul lui Rigoletto este balerinul Henrique Ferreira din Portugalia, respectiv baritonul Florin Estefan; Gilda: balerina Candela Nieto (Spania) şi soprana Manuela Ipate; Ducele de Mantova: balerinul Miguel Teixera (Portugalia) şi tenorul Florin Guzgă.
Caseta artistică este mult mai bogată.
Un lucru e cert: „Rigoletto” poate fi considerat „spectacolul anului”, o producţie grandioasã, de mare inventivitate a maestrului Valentin Barteş, artistul care a dansat în lumea largă, de la Zagreb, Split sau New York şi până în Japonia (unde a trăit câţiva ani). În prezent, acesta locuieşte în Italia.
Artistul s-a format la Cluj-Napoca. Primul profesor i-a fost chiar tatăl său, Emilian Barteş, prim solist al Operei Naţionale Cluj.
Autor: Margareta Puşcaş, Radio România Tg.Mureș