ROMA: Mormântul Papei Francisc a devenit loc de pelerinaj
Lăcașul de cult este situat în apropiere de Colosseum, nu departe de aglomerata gară Termini din centrul Romei — mult dincolo de limitele Vaticanului, unde papii sunt în mod tradițional înmormântați.

Articol de AP, 28 aprilie 2025, 11:21
În zorii zilei de duminică, pelerini în doliu s-au așezat la coadă în fața bazilicii Santa Maria Maggiore pentru a fi printre primii care să îi aducă un ultim omagiu Papei Francisc, care a murit luni, la vârsta de 88 de ani.
Radio România notează că lăcașul de cult este situat în apropiere de Colosseum, nu departe de aglomerata gară Termini din centrul Romei — mult dincolo de limitele Vaticanului, unde papii sunt în mod tradițional înmormântați.
Bazilica a fost un loc față de care pontiful sud-american nutrea o afecțiune profundă, notează BBC.
Francisc avea o devoțiune deosebită față de Fecioara Maria, iar Santa Maria Maggiore a fost prima biserică închinată acesteia, fiind construită în secolul al IV-lea.
Preotul principal al bisericii a declarat anterior pentru un ziar italian că Papa Francisc își exprimase dorința de a fi înmormântat acolo încă din 2022, inspirat de Fecioara Maria.
Fotografii ale mormântului, date publicității
Vaticanul a dat publicității imagini cu mormântul Papei Francisc de la biserica Santa Maria Maggiore din Roma.
Un singur trandafir alb a fost fotografiat așezat pe piatra funerară care poartă numele său pontifical, sub un crucifix iluminat de un reflector.
Papa a fost înhumat în această biserică — una dintre cele 4 mari bazilici din capitala Italiei și un loc pe care îl vizita frecvent atât în perioada în care a fost cardinal, cât și în cea de pontif — într-o ceremonie privată, după funeraliile publice din Vatican de sâmbătă.
După funeralii, urmează perioada de doliu și conclavul pentru alegerea noului papă
La funeraliile sale au participat șefi de stat, șefi de guvern și monarhi din întreaga lume — precum și sute de mii de credincioși catolici care au umplut străzile din apropierea Vaticanului pentru a-i aduce un ultim omagiu.
Cântecele religioase au răsunat din difuzoare uriașe, uneori acoperite de zgomotul elicopterelor care survolau zona, înainte ca Giovanni Battista Re, cardinal în vârstă de 91 de ani, să rostească omilia despre moștenirea Papei.
Cardinalul a subliniat că Papa Francisc a îndemnat constant lumea să „construiască punți, nu ziduri”.
După funeraliile publice, sicriul Papei Francisc a fost purtat într-o procesiune lentă prin Roma.
Autoritățile au anunțat că 140.000 de oameni au umplut străzile, aplaudând și fluturând steaguri în timp ce dricul — un papamobil alb adaptat — a traversat râul Tibru și a trecut pe lângă unele dintre cele mai cunoscute monumente ale Romei: Colosseumul, Forumul Roman și monumentul național Altare della Patria din Piazza Venezia.
Funeraliile au fost și scena unei întâlniri între președintele american Donald Trump și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, întâlnire pe care acesta din urmă a descris-o ulterior ca având „potențial istoric”.
Liderul de la Casa Albă a pus apoi sub semnul întrebării disponibilitatea președintelui rus Vladimir Putin de a pune capăt războiului din Ucraina, conflict față de care Papa Francisc a cerut de nenumărate ori pace pe parcursul pontificatului său.
După perioada de doliu, atenția se va îndrepta spre alegerea noului papă.
Încă nu a fost stabilită o dată, dar se estimează că procesul ar putea începe în jurul datei de 5 sau 6 mai, cu participarea a 135 de cardinali, cel mai mare conclav din istoria modernă.