Salvamont: Ultima zi din an a fost una cu foarte multe intervenţii
Cele mai multe apeluri au fost din Lupeni, municipiul Braşov, din judeţele Gorj, Prahova sau de la Voineasa – Vâlcea.
Articol de Marian Stoica, 1 ianuarie 2024, 15:15
Salvamontiştii au intervenit, în ultimele 24 de ore, pentru salvarea a 64 de persoane. 26 fiind preluate de echipajele de ambulanţă pentru a primi îngrijiri la spital.
„Ultima zi din an a fost o zi de foc, cu foarte multe intervenţii, pentru salvamontiştii din întreagă ţară. În ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Naţional Salvamont s-au primit 62 apeluri prin care se solicita intervenţia de urgenţă a salvamontiştilor. În cazul acestor intervenţii au fost salvate 64 de persoane. Dintre acestea, după ce au primit asistenţa Salvamont, 26 au fost predate Serviciului de Ambulanţă sau SMURD pentru transport la spital iar 16 persoane, ale căror afecţiuni medicale permiteau, au mers la spital cu maşinile aparţinătorilor”, au informat reprezentanţii Salvamont România pe Facebook.
Cele mai multe sesizări au fost din Lupeni, municipiul Braşov, din judeţele Gorj, Prahova sau de la Voineasa – Vâlcea.
S-au primit şi 32 apeluri prin care se solicitau sfaturi şi informaţii. Despre diferite trasee turistice din zona montană şi despre domeniile schiabile.
Salvamontiștii primesc zilnic zeci de apeluri de urgență. Numărul evenimentelor montane fiind îngrijorător de mare în acest sezon, potrivit Radio România Actualități.
„Temperaturile scad în zona montană, în special cu șapte grade pe mia de metri altitudine și atunci echipamentul pentru zona montană, în special pentru zona montană înaltă este doar cel de iarnă, cel de iarnă grea, iar echipamentul tehnic trebuie să fie cu colțari de gheață, eventual un piolet, cei care știu bine ce înseamnă zona montană înaltă, coardă sau un echipament pentru salvare din avalanșe. În cazul avalanșelor trebuie să știm că primii care pot fi salvatori sunt cei care fac parte din grup. Nu e bine să mergem singuri pe zona montană niciodată și în niciun fel, ca să ne putem sprijini între noi. Sigur, echipele de salvare montană vor interveni, dar în zona montană înaltă intervenția e greoaie. Beneficiem de elicoptere, dacă vremea o permite”, spune șeful Salvamont Vâlcea, Mircea Lera.