Sâmbăta Mare, dedicată ultimelor pregătiri pentru Paşti
Gospodinele pregătesc preparatele din carne de miel, simbol al lui Iisus Hristos în tradiția creștină.

Articol de AP, 19 aprilie 2025, 13:51
Sâmbăta Mare este dedicată, în mod tradițional, ultimelor pregătiri pentru Paşti, între care prepararea mâncărurilor din carne de miel, precum drob, borş de miel, stufat sau friptură.
Sacrificat, mielul este simbolul lui Iisus în tradiţia creştină, căci Fiul lui Dumnezeu moare pe cruce pentru mântuirea lumii.
Cercetătorii etnologi susţin că, în comunităţile tradiţionale, se considera că, odată cu moartea lui Iisus, Vinerea Mare sau Vinerea Neagră deschide un timp al haosului şi întunericului, oamenii rămânând fără protecţie divină.
Timpul ritual de 14 zile, parte componentă a Ciclului pascal, se degradează neîncetat în Săptămâna Patimilor, notează Ion Ghinoiu în volumul „Sărbători şi obiceiuri româneşti”, când Iisus este trădat, chinuit, umilit şi omorât prin răstignire.
Aceste trei zile de haos şi întuneric sunt urmate de Învierea Domnului din noaptea de Paşti şi de Săptămâna Luminată, care readuc echilibrul şi armonia.
Prin Învierea Sa, Mântuitorul a sfărâmat porţile iadului şi a învins moartea, dăruind, astfel, credincioşilor, bucuria şi nădejdea la viaţa veşnică întru Hristos.