Săriturile în apă, un pericol major în lunile de vară
De la distracție până la dezastru e doar un pas, câteodată!
Articol de M P, 19 mai 2024, 11:30
Aproape că nici nu ne-am dat seama având în vedere vremea foarte schimbătoare, dar intrăm în curând în prima lună de vară. În orice caz, deja suntem cu toţii nerăbdători să ne bucurăm de activităţile în aer liber şi, de ce nu, de tot ce ţine de piscine, lacuri, chiar ape curgătoare. Din păcate însă vara e o perioadă în care au loc mai multe accidentări ale coloanei vertebrale, în special prin săritura în ape cu adâncimi necunoscute.
Asupra acestui pericol atrage atenţia Fundaţia Motivation România.
Monica Tăutul, pentru Radio România Cluj: Suntem bine dispuşi, suntem relaxaţi; dar pot exista şi momente de neatenţie, momente în care luăm o decizie greşită. În special în lacuri sau în ape curgătoare nu putem estima corect adâncimea şi atunci pot apărea astfel de accidentări.
Cât de mult te poţi recupera?
Monica Tăutul: Depinde de adâncimea apei în care am sărit. De exemplu dacă este o apă cu adâncime mică şi se sare cu putere în cap, leziunea apare la nivel cervical, iar o astfel de accidentare afectează şi mâinile, nu numai picioarele.
Este nevoie de foarte mult timp şi de o recuperare intensă, dar atâta timp cât măduva a fost secţionată, recuperarea nu va fi niciodată completă. De cele mai multe ori leziunea medulară în urma plonjonului apare în rândul băieţilor şi al bărbaţilor tineri, din cauza faptului că sunt tentaţi să răspundă provocărilor, să ducă distracţia la un alt nivel.
Pe site-ul campaniei, plonjon.motivation.ro, avem şi nişte testimoniale ale unor tineri care în urma plonjonului – chiar şi la piscină – s-au accidentat. Este în controlul nostru să fim precauţi şi să ne distrăm într-un mod mai puţin periculos.
La nivel internaţional, 10% din leziunile coloanei sunt cauzate de activităţi sportive şi de timp liber, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.