Scrieri antice expuse pentru sibieni
Proiectul urmărește promovarea celor 422 de incunabule aflate în colecția Bibliotecii Brukenthal.
Articol de M P, 19 iunie 2024, 12:30
Muzeul Național Brukenthal, susținut de Ministerul Culturii și Institutul Național al Patrimoniului, derulează un nou proiect interesant pentru sibieni și turișii pasionați de cultură și istorie.
Proiectul urmărește promovarea celor 422 de incunabule aflate în colecția Bibliotecii Brukenthal, anunță Radio România Cluj.
Printre scrierile date publicului apar și cei mai citiți autori antici în Epoca Modernă, iar numele care atrage atenția este cel al lui Virgiliu (70-19 î.e.n.).
De la descrierile idilice, tragice și didactice ale lumii rurale din ale sale Bucolice și Georgice la eroismul elogiat în Eneida, operele acestui poet roman au fost mult timp o prezență comună pe piața europeană a cărții și implicit în bibliotecile private din acele vremuri.
Incunabul (în franceză incunable, în latină incunabulum = leagăn, început, obârșie, locul unde s-a născut cineva, aici cu sensul de carte de început) se numește un exemplar dintr-o carte tipărită în primii ani ai introducerii tiparului, mai precis, înainte de 31 decembrie 1500.
Baronul a avut în biblioteca sa aproximativ 30 de ediții cu operele anticului. Majoritatea au fost tipărite în secolul al XVIII-lea în orașe precum Amsterdam (1746), Paris (1760, 1767), Roma (1763), Leipzig (1788, 1789) și Birmingham (1757), această din urmă ediție ˝îmbrăcată˝ de Samuel von Brukenthal în coperți din piele.
Însă cea mai veche carte cu opera lui Virgiliu pe care a avut-o Samuel von Brukenthal, încă dinainte de anul 1780, este o ediție apărută la Nürnberg în 1492. De dimensiuni medii, cu o inițială iluminată (aurită) colorată în nuanțe roșii, verzi și albastre puternice, ea a fost tipărită de unul dintre magnații pieței de carte din Germania acelor vremuri, Anton Koberger.
Mult mai târziu, în secolul al XVIII-lea, exemplarul lui Brukenthal a căpătat și o frumoasă copertă din piele marmorată, cu ornamente aurite dispuse pe cotor.