Semnificația sărbătorii de Halloween | AUDIO
Halloween-ul îşi are originile în tradiţiile vechilor celţi din Scoţia şi Irlanda. Specific sărbătorii este felinarul sculptat din dovleac, care simbolizează sfârşitul recoltei.
Articol de M P, 31 octombrie 2024, 15:30 / actualizat: 31 octombrie 2024, 21:31
Sărbătoarea de Halloween este celebrată în fiecare an pe 31 octombrie, în ajunul Zilei Tuturor Sfinţilor, marcată de credincioşii catolici pe 1 noiembrie.
Iniţial, Halloween fost răspândit în ţările vorbitoare de limbă engleză, dar ulterior, a devenit popular în mare parte din Europa, inclusiv în România în ultimii ani, America Latină, Australia, Noua Zeelandă şi unele ţări asiatice.
Sărbătoarea îşi are originile în tradiţiile vechilor celţi din Scoţia şi Irlanda.
Triburile celtice au împărţit anul în două părţi – întuneric şi lumină. Înainte de începerea perioadei întunecate a anului, în ultima zi a lunii octombrie, era marcată sărbătoarea păgână a recoltei.
Se credea că în această perioadă de graniţă dintre vară şi iarnă, se deschide o poartă către lumea cealaltă şi că spiritele pot pluti printre oameni.
Pentru a se proteja de forţele necurate, celţii purtau piei de animale, aprindeau focuri şi făceau sacrificii.
Sărbătoarea din timpurile nostre presupune costume înfricoșătoare și petreceri tematice, informează Radio România Brașov.
Cum văd studenții brașoveni această sărbătoare:
Specific sărbătorii este felinarul sculptat din dovleac, cu o lumânare în interior, care simbolizează sfârşitul recoltei şi, de asemenea, ajută la alungarea spiritelor rele.
Iniţial, erau folosiţi napii, în Scoţia şi Irlanda. După ce emigranţii din Anglia au adus tradiţiile de Halloween în America de Nord, în loc de napi, a început să fie folosit dovleacul, care era mai disponibil în Lumea Nouă.
Negrul şi portocaliul sunt culorile asociate în mod tradiţional Halloween-ului.
Portocaliul simbolizează puterea şi rezistenţa, iar împreună cu maro şi auriu, recolta şi toamna.
Negrul este de obicei un simbol al morţii şi al întunericului şi aminteşte faptul că Halloween-ul a fost cândva un festival care marca graniţele dintre viaţă şi sfârşitul acesteia.