SIBIU: Toamna aduce nouă ediţie a proiectului cultural „Teatru la sat”
Organizatorii își propun identificarea şi oferirea unor posibilităţi de culturalizare pentru comunitatea sătească.
Articol de AP, 20 septembrie 2023, 07:59
A 8-a ediție a proiectului cultural „Teatru la sat” îşi începe periplul miercuri, 20 septembrie, în comuna sibiană Şura Mare. Copiii se vor putea bucura de un spectacol cu totul special, intitulat „Poveşti africane”, o producţie BIS Teatru.
Personajele basmului sunt interpretate de Shama Leah, o tânără actriţă de origine ugandeză & Dada Love, actriţa Andrada Grosu.
„Povesti africane” este un spectacol interactiv şi educativ. Peripeţiile unei fetiţe care nu-şi ascultă mama şi se lasă păcălită de un cimpanzeu rău intenţionat sunt relatate în română, engleză şi ugandeză, fiind însă perfect inteligibile pentru cei mici.
Spectacolul începe cu un moment interactiv, în care Dada Love îi invită pe copii să numească cele şapte continente ale planetei. După această introducere, Dada îi anunţă pe cei mici că astăzi va fi istorisită o poveste africană. Aşteptarea lor e răsplătită de intrarea spectaculoasă a actriţei Shama Leah, sosită tocmai din Africa.
De-a lungul povestii, actriţele întruchipează diverse personaje: Fetiţa Nsangi, Vrăjitoarea, Cimpanzeul. Publicul spectator descoperă similitudini neaşteptate cu poveştile cu specific românesc (Capra cu trei iezi, Scufiţa roşie).
Călătoria continuă vineri, 22 septembrie, în comună Marpod şi în satul Tălmăcel, din judeţul Sibiu, cu un alt spectacol extraordinar al companiei BIS Teatru, „Anaz şi dragonul”.
Piesa de teatru se adresează tuturor vârstelor, fiind un basm fantastic despre dragonul bubos şi urâcios din noi, care se metamorfozează în urmă întâlnirii cu o zână posibilă. Un spectacol plin de culoare, cu umor, cu muzică, cu dragoni, cu zâne şi mai ales cu dragoste, cu multă dragoste. „Anaz şi dragonul” este după o poveste de Bianca Babeş, cu actorii Alexandru Romescu şi Diana Cătănescu şi cu participarea fetiţei Sonia Leia în rolul zânei spiriduş, spectacol în regia lui Bogdan Sărătean.
Proiectul Teatru la sat, ediţia a VIII-a, se adresează în primul rând locuitorilor din comună Şura Mare, Marpod şi din satul Tălmăcel, dar şi tuturor celor care sunt interesaţi de arta spectacolului. Acesta îşi propune accesul la cultură pentru populaţia din mediul rural, deschiderea unor perspective şi şanse noi, atât pentru adulţi, cât şi pentru elevi şi tineri.
Scopul acestuia este „identificarea şi oferirea unor posibilităţi de culturalizare pentru comunitatea sătească, motiv pentru care am ales aceste zone din judeţul Sibiu, unde accesul la cultură nu se realizează foarte uşor. Metoda aleasă este punerea în scenă a unui spectacol de teatru adecvat mediului şi contextului social şi discuţii despre arta spectacolului cu copiii din aceste sate”, transmit organizatorii.
Acţiunea este cofinanţată de Consiliul Judeţean Sibiu prin Agenda Culturală şi Programul acţiunilor pentru cultură şi dezvoltarea comunităţii locale.
FOTO: Asociația Act Sibiu