SIBIU: Tradiţia de Ignat, prezentată la Muzeul ASTRA
4 porci vor fi sacrificaţi şi gătiţi în zona Târgului de ţară.
Articol de AP, 15 decembrie 2023, 14:43 / actualizat: 15 decembrie 2023, 17:05
Vizitatorii Muzeului în aer liber ASTRA au ocazia să vadă, în weekend, cum se prepară tradiţional porcul sacrificat de Crăciun.
La final, oaspeții vor putea degusta bucatele pregătite.
Cântărind fiecare câte 200 de kilograme, cei 4 porci vor fi sacrificaţi şi gătiţi în zona Târgului de ţară.
O porţie din preparate va costa 25 de lei, relatează Radio România.
„În tradiţia românească, sărbătoarea Sfântului Ignat are mai mult un caracter domestic iar perpetuarea unor obiceiuri de alimentaţie tradiţională i-a asigurat notorietatea. Sfântul Ignat este mai degrabă un sfânt al belşugului şi un vestitor al sărbătorii celei mari a Naşterii Domnului. Numele Ignatie are două etimologii: una greacă care se traduce prin ‘înfocatul, cel plin de dragoste’ şi una latină care se traduce prin ‘foc, lumină, strălucire, raze de soare’. Povestirile şi datinile populare româneşti au preluat destul de puţine credinţe din tradiţia creştină. O legendă spune că Sfântul Ignat era făcător de minuni şi că ori de câte ori înnopta în câte o casă, lăsa ‘câte ceva de ţinut minte’. Aşa s-a întâmplat într-un Ajun de Crăciun la casa unui sărman pe care l-a îndemnat să sape sub pat unde va găsi un porc bun de tăiat. Sfântul l-a învăţat cum să-l pregătească şi apoi să nu uite să dea şi altora: de atunci, oamenii au învăţat să taie porci de Crăciun. Povestirile îl prezintă pe Ignat în contextul sărbătorii Crăciunului fie în calitatea lui de sfânt făcător de minuni, fie într-o condiţie umilă din care iese graţie ajutorului divin, fapt ce justifică denumirea populară: Ignatul porcilor. După rânduiala gospodăriei tradiţionale, înaintea Sărbătorii Naşterii Domnului, se făceau pregătiri atât sufleteşti cât şi gospodăreşti pentru a trece cu bine şi cu îmbelşugare perioada sărbătorilor”, a declarat muzeograful Mihaela Gherghel.
Vizitatorii Muzeului în aer liber pot cumpăra şi alte produse tradiţionale de la producători locali, care vor fi prezenţi la Târgul de ţară.