Simulare de dezastru nuclear la Cernavodă: Locuitorii orașului, îndemnați să nu intre în panică
Experții testează capacitatea de intervenţie și reacție rapidă într-o eventuală situaţie de urgenţă.
Articol de AP, 4 octombrie 2023, 07:39 / actualizat: 4 octombrie 2023, 9:40
Autoritățile organizează, în această săptămână, exerciţiul naţional „Valahia 2023”, prin care se simulează o urgenţă la Centrala Nucleară Cernavodă.
Experții testează capacitatea de intervenţie și reacție rapidă într-o eventuală situaţie de urgenţă.
Exercițiul a început luni și se va încheia joi.
„Au fost stimulate situaţii cu victime pe amplasament, astfel încât să putem urmări modul în care se coordonează răspunsul medical, atât la nivel local, cât şi la nivel naţional, pentru că am realizat în cadrul exerciţiului un scenariu prin care victima se transportă la Bucureşti pentru tratament specializat”, a declarat Petre Min, directorul exerciţiului Valahia 2023, citat de Radio România Actualități.
„Se simulează evacuarea oraşului Cernavodă. În această simulare se reevacuează pe real cele două licee din Cernavodă. Mai mult de atât, se testează componenta de asistenţă internaţională. Se va implementa monitorizare aeriană, monitorizare realizată din elicopter de către echipe din România, Statele Unite, Franţa şi Lituania”, a adăugat Petre Min.
Locuitorii orașului sunt sfătuiți să nu intre în panică.
„În perioada 3-5 octombrie a.c., se desfăşoară exerciţiul naţional privind producerea unei urgenţe nucleare/radiologice Valahia 2023. (…) Scopul principal al acestui exerciţiu este de a verifica şi confirma integrarea planurilor şi procedurilor de răspuns la urgenţe nucleare în cadrul Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă în conformitate cu Planul Naţional de Răspuns la Situaţii de Urgenţă Nucleară sau Radiologică”, a informat, marţi seară, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.
„Prin simularea unei urgenţe nucleare la CNE Cernavodă, vor fi testate capacităţile de intervenţie în situaţii de urgenţă ale tuturor actorilor implicaţi, titular de autorizaţie, autorităţi publice locale şi naţionale, precum şi asistenţa internaţională primită prin intermediul Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii, Centrului Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre (EADRCC – Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Centre), RANET, precum şi pe baza acordurilor bilaterale încheiate de România”, a adăugat IGSU.
Parteneri din SUA, Norvegia Franţa, Israel, Lituania, Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova şi a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică sunt implicaţi în buna desfăşurare a exerciţiului.
„Până la acest moment, peste 250 de pompieri, din 18 judeţe şi Unitatea Specială de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă sunt angrenaţi în misiunile de răspuns la situaţiile în dinamică, fiind operaţionalizat un Punct Operativ Avansat şi o Baza de Operaţii în localitatea Feteşti şi mijloace din toate regiunile ţării pentru acţiuni de cercetare, decontaminare şi desfăşurare de acţiuni în sprijinul cetăţenilor aflaţi în zonele afectate”, a conchis IGSU.
În ultima zi a exercițiului, se va implementa o strategie de monitorizare a radioactivităţii, prin trimiterea unor echipe pe teren pentru a confirma dacă există zone contaminate. Exerciţiul este coordonat de la baza de operaţii din Feteşti, iar anumite componente se desfăşoară şi la Constanţa, Ciolpani şi Bucureşti.