Specii noi de păsări în Parcul Natural Văcăreşti
Pescăruşul negru, presura de munte şi mătăsarul, printre speciile rare de păsări observate iarna aceasta în Parcul Natural Văcăreşti.
Articol de M P, 18 ianuarie 2025, 15:30
Specii noi de păsări au fost observate în Parcul Natural Văcăreşti, în acest an. Este vorba despre pescăruşul negru, presura de munte şi mătăsarul, informează Radio România București FM.
„La începutul acestui an, colegii noştri au descoperit trei specii rare de păsări, adăugate acum pentru prima oară pe lista speciilor observate în parc. Aceste observaţii, rezultate din monitorizarea atentă a biodiversităţii, subliniază valoarea Parcului Natural Văcăreşti ca refugiu pentru numeroase specii şi în perioadele de migraţie, evidenţiind diversitatea habitatelor din acest spaţiu unic”, scrie Administraţia Parcul Natural Văcăreşti pe Facebook.
Pescăruşul negru (Larus marinus) a fost observat pe 13 ianuarie, pe lacul central. Acesta este cea mai mare specie de pescăruş din Europa. Originar din regiunile de coastă ale vestului Europei, ajunge ocazional în zonele interioare ale continentului în timpul iernii.
Presura de munte (Emberiza cia), descoperită pe 8 ianuarie, este o specie care preferă de obicei zonele stâncoase şi montane. Deşi nu este o specie clasic migratoare, în sezonul rece poate face migraţii locale sau chiar şi pe distanţe mai mari. Prezenţa sa în Bucureşti este o premieră absolută, subliniază reprezentanţii administraţiei.
Mătăsarul (Bombycilla garrulus) a fost identificat pe 3 ianuarie pentru prima dată în Parcul Natural. Este vorba despre a doua observaţie documentată în Bucureşti, după prima în 2012. Cu o creastă inconfundabilă şi un penaj elegant, această specie rară adaugă un farmec aparte peisajului de iarnă din parc, menţionează sursa citată. Prezenţa mătăsarului a fost anunţată şi de Societatea Ornitologică Română (SOR) – filiala Bucureşti.
Potrivit SOR, specia cuibăreşte în peninsula Scandinavă, Siberia, Canada, Alaska. Iarna coboară la latitudini mai joase, iar în anii cu deplasări masive înspre zonele sudice pot ajunge până în zonele sub-mediteraneene.
În România, specia apare în numere mari periodic, o dată la câţiva ani, când pot fi observate stoluri numeroase, în special în nordul sau nord-estul ţării. Ultima ‘erupţie’ de acest fel a fost în iarna 2023-2024, iar precedenta, în iarna 2012-2013.
În afara perioadelor cu prezenţă numeroasă, specia poate fi observată în perioada rece doar sporadic, în numere mici.