Ascultă Radio Vacanța Live

Stare de război în Israel: Autoritățile române depun eforturi pentru a repatria sute de pelerini

MAE le cere cetăţenilor români să urmeze instrucţiunile autorităţilor locale, să se adăpostească în clădiri şi, când situaţia va permite, să părăsească Israelul.

Stare de război în Israel: Autoritățile române depun eforturi pentru a repatria sute de pelerini

Articol de AP, 7 octombrie 2023, 15:44 / actualizat: 7 octombrie 2023, 20:33

Guvernul israelian a decretat, sâmbătă, stare de război după ce gruparea armată palestiniană Hamas a lovit din Gaza mai mult de 2.000 de rachete peste teritoriul statului evreu.

Bilanțul deceselor se ridică, pentru moment, la câteva zeci. Sute de persoane sunt rănite.

Rachetele au lovit inclusiv clădiri din metropola Tel Aviv.

Aeroporturile locale au fost închise.

Bombardamentele israeliene de ripostă au fost Fâșia Gaza. Un bilanț provizoriu indică 200 de morți în rândurile palestinienilor.

Conducerea Hamas susține că a lansat Operaţiunea „Potopul Al-Aqsa” pentru a pune capăt „tuturor crimelor ocupaţiei” israeliene.

„Inamicul va plăti un preţ pe care nu l-a cunoscut niciodată”, a transmis premierul israelian Benjamin Netanyahu într-un mesaj către națiune.

Comunitatea internațională a condamnat atacurile Hamas.

Ministerul Afacerilor Externe de la București a ridicat nivelul de alertă pentru Israel, în urma declanşării stării de război în zonă.

România le cere cetăţenilor săi să urmeze instrucţiunile autorităţilor locale, să se adăpostească în clădiri şi, când situaţia va permite, să părăsească Israelul.

Se estimează că sute de pelerini români se află în Țara Sfântă.

„Sunt în jur de 790 de români [pelerini – n. red] în acest moment. Împreună cu doamna ministru de Externe, căutăm variantele ca să-i aducem cât mai repede acasă. În acest moment, sunt închise toate aeroporturile din Israel. S-a dat o avertizare de stare de război. Vom vedea cum evoluează lucrurile. Nu este niciun român rănit în zona directă de conflict”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, citat de Radio România Actualități.

În plus, cei care intenţionează să plece în Israel sunt sfătuiți să renunţe la planurile de călătorie.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că, de la caz la caz, pot interveni limitări privind posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare de carieră în situaţii de urgenţă.

Atacurile Hamas pun capăt unui armistiţiu declarat după confruntarea din primăvară, când Israelul a lansat o ofensivă împotriva Hamas, în urma căreia au fost uciși 30 de palestinieni şi o israeliancă.

Gruparea armată a dat publicităţii o înregistrare video în care pot fi văzuţi cel puţin trei bărbaţi îmbrăcaţi în civil, în mod clar speriaţi, ţinuţi captivi de un grup de indivizi înarmaţi şi cu feţele blurate, afirmând că este vorba de „duşmani” capturaţi în timpul ofensivei lansate sâmbătă dimineaţa împotriva Israelului.

Semne în limba ebraică vizibile în plan secund alimentează presupunerea că înregistrarea video a fost făcută de partea israeliană a punctului de trecere Erez între Israel şi Fâşia Gaza.

Şeful diplomaţiei europene a denunţat această luare de ostatici civili prin încălcarea dreptului internaţional şi a cerut eliberarea lor. „Informaţiile despre civili luaţi ostatici la ei sau în Gaza sunt îngrozitoare. Aceasta încalcă dreptul internaţional. Ostaticii trebuie să fie eliberaţi imediat”, a scris Josep Borrell pe platforma X (fosta Twitter).

Ambasadorul Israelului la Bucureşti a declarat sâmbătă, într-o intervenţie televizată, că atacul declanşat de organizaţiile teroriste a fost „plănuit cu mare atenţie” şi este „foarte bine organizat”, „fiind coordonat de pe uscat, din aer şi de pe mare” şi vizând atât militarii, cât şi civilii israelieni.

„Israelul este atacat, suntem în stare de război. Un atac coordonat de pe uscat, din aer şi de pe mare, împotriva civililor noştri, împotriva militarilor noştri. Mii de rachete au fost lansate spre oraşele noastre. Israelienii sunt atacaţi în acest moment, nu există niciun dubiu că este un atac plănuit cu mare atenţie, foarte bine organizat, împotriva Israelului. Avem informaţii despre faptul că s-au infiltrat terorişti pe teritoriul Israelului, în mai multe sate şi oraşe din sud. Serviciile de securitate şi forţele aeriene încearcă să controleze situaţia cu scopul de a-i proteja pe civili. Suntem, desigur, pregătiţi să respingem acest atac. Israelul e foarte pregătit să se apere. Există informaţii cu privire la aceste atacuri, la aceste infiltrări. Am văzut imagini cu cetăţeni israelieni care sunt traşi de pe stradă în zona Gaza”, a precizat Reuven Azar într-o intervenţie la Antena 3.

„Trebuie să înţelegem că avem de-a face cu o organizaţie teroristă, care trage fără discriminare în populaţia civilă şi se ascunde în spatele civililor, nu au niciun fel de valori morale, fac tot ce le trece prin cap, atacă cu ce au la îndemână cu scopul de a ucide cât mai mulţi israelieni civili. Încep să curgă informaţiile, totuşi sunt confuze în acest moment. Încercăm să realizăm ce au reuşit să facă teroriştii Hamas. Sunt eforturi care se fac în paralel, pe de o parte să ţinem situaţia sub control în teren, pe de altă parte ne pregătim pentru o operaţiune de amploare. Nu avem niciun dubiu că această operaţiune nu vine doar de la Hamas, ci şi de la aliaţii Hamas, respectiv Iran şi alţii”, a adăugat ambasadorul.

Potrivit lui, riposta israeliană va fi una pe măsură, „cu toată forţa”.

Speriați, sute de locuitori din nord-estul Fâşiei Gaza și-au părăsit casele de la primele ore ale dimineții. Bărbaţi, femei şi copii transportând pături şi alimente de primă necesitate au fost văzuţi părăsindu-şi locuinţele pentru a se îndrepta spre zone din interiorul Fâşiei Gaza, refugiindu-se din cele care se învecinează cu Israelul.

Liderul grupării islamiste palestiniene Hamas a declarat că „bătălia” grupării Hamas „s-a mutat în inima entităţii sioniste” şi că atacul palestinienilor, numit Operaţiunea Furtuna Al-Aqsa, a început în Gaza şi se va extinde în Cisiordania, la Ierusalim.

Adresându-se ţărilor arabe, Ismail Haniyeh a transmis „Israelul nu vă poate oferi nicio protecţie”, notează Rador Radio România, citând Reuters.

Zboruri Brașov – Madrid, în decembrie
Știri vineri, 6 septembrie 2024, 16:30

Zboruri Brașov – Madrid, în decembrie

Iarna aceasta, de pe Aeroportul de la Brașov se va putea zbura și spre capitala Spaniei. Compania Fly Lili anunță că din 14 decembrie încep noi...

Zboruri Brașov – Madrid, în decembrie
roma rrbv 2021
Știri vineri, 6 septembrie 2024, 15:00

Atenționare de călătorie. Greve în transportul public din Italia!

Atenţie, dacă vreți să călătoriți în Italia! Vor fi greve în transportul aeroportuar/aerian, feroviar şi public local, în perioada 7...

Atenționare de călătorie. Greve în transportul public din Italia!
Parcarea din faţa terminalului Plecări al Aeroportului Otopeni se închide
Știri vineri, 6 septembrie 2024, 13:55

Parcarea din faţa terminalului Plecări al Aeroportului Otopeni se închide

Parcarea din faţa terminalului Plecări al Aeroportului Otopeni se închide de luni din cauza lucrărilor la metrou, anunță Radio România...

Parcarea din faţa terminalului Plecări al Aeroportului Otopeni se închide
„Bucharest Street Food Festival” a fost anulat
Știri vineri, 6 septembrie 2024, 13:47

„Bucharest Street Food Festival” a fost anulat

Devierile anunţate pentru mijloacele de transport în comun nu vor mai avea loc, anunță Radio România București FM. Evenimentul „Bucharest...

„Bucharest Street Food Festival” a fost anulat
Știri vineri, 6 septembrie 2024, 13:30

Circulaţia pe Transfăgărăşan se închide, sâmbătă

Circulația pe Transfăgărăşan se va închide, sâmbătă, cu ocazia desfășurării celei de-a X-a ediții a competiției de triatlon Transfier...

Circulaţia pe Transfăgărăşan se închide, sâmbătă
Știri vineri, 6 septembrie 2024, 10:45

Încep Zilele Oraşului Băile Herculane

Evenimentul marchează finalul sezonului estival pe Valea Cernei. Zilele Oraşului Băile Herculane se desfășoară în acest sfârșit de...

Încep Zilele Oraşului Băile Herculane
Știri vineri, 6 septembrie 2024, 09:36

Vremea, 6 septembrie. Tepmeraturi ridicate în vest și sud-vest, ploi și răcoare în est

În partea de vest și sud-vest a țării se mențin temperaturile ridicate și astăzi. În schimb, în est va fi răcoare și va ploua. În Moldova...

Vremea, 6 septembrie. Tepmeraturi ridicate în vest și sud-vest, ploi și răcoare în est
Știri joi, 5 septembrie 2024, 14:00

Ediția de toamnă a Târgului Cetății, la Târgu Mureș

Producători și artizani din Mureș, Harghita, Sibiu, Maramureș, Suceava, Cluj și Bistrița vă așteaptă, de vineri, la Târgul Cetății....

Ediția de toamnă a Târgului Cetății, la Târgu Mureș