Străinii din Cluj
Asiaticii vin într-un număr tot mai mare, spune șeful Serviciului pentru Imigrări al județului Cluj, inspector principal Ciprian Tămaș.
Articol de Radio Vacanța, 21 octombrie 2023, 13:35
Asiaticii vin într-un număr tot mai mare, spune șeful Serviciului pentru Imigrări al județului Cluj, inspector principal Ciprian Tămaș.
”În momentul de față avem în evidență cca 22.000 de străini, dintre care sub 9000 provin din spațiul european. Ei sunt asemenea cetățenilor români, beneficiază de drept de ședere nelimitată, datoria lor fiind doar să-și înregistreze rezidența la noi.
Problema este cu cei din afara UE, fiindcă pentru ei obținerea documentelor este mai elaborată, având ca scop atestarea motivului real al șederii lor pe teritoriul României.
Evoluția prezenței străinilor pe teritoriul României în general – și implicit al județului Cluj – a cunoscut creșteri începând cu anul 2019, când au intrat în vigoare reglementări ce înlesnesc prezența străinilor care vin la muncă în România. Dacă în anul 2019 am avut un contingent de 10.000 de străini nou acceptați, în 2022 am ajuns la 100.000, iar în 2023 tot atâția.
În anul 2018, Serviciul pentru Imigrări Cluj a emis 320 de avize pentru străinii care urmau să fie angajați, iar la nivelul anului 2022 erau deja 3900 de avize. În 2023, până în momentul de față, sunt aproape 3000. Vă dați seama că în decursul câtorva ani numărul a crescut de peste 10 ori!
Cei mai mulți vin din țări unde venitul este mult mai mic ca la noi. În momentul de față, în județul Cluj cei mai mulți sunt din Sri Lanka. Avem și nepalezi, indieni, cetățeni din Bangladesh și din Pakistan.
Cei mai mulți străini prezenți la Cluj sunt ucraineni, cca 2600. Ei fac obiectul unei protecții la nivelul întregii Uniuni Europene, iar formalitățile pe care trebuie să le parcurgă sunt foarte simple. Le înregistrăm șederea, după care drepturile lor sunt aproape similare cu ale unui cetățean român, în sensul că au drept de muncă fără alte proceduri.
Oricum, dacă înainte încasau de la statul român bani pentru cazare și alimente fără aproape nicio condiție, în momentul de față mai primesc doar o perioadă limitată de timp, urmând să fie plătiți doar dacă se înregistrează și fac dovada că încearcă să-și găsească un loc de muncă, adică să încerce să se integreze.
După ucrainieni, cei mai numeroși sunt cetățenii din Republica Moldova.
Din afara Uniunii Europene, pe primul loc sunt cei din Sri Lanka, iar pe locul doi nepalezii, undeva la 1.000 de oameni. Comunitățile provenite din Asia au cunoscut un boom de prin 2021, care continuă și în 2023. E un trend crescător care se fundamentează pe lipsa de forță de muncă din România. Cei mai mulți sunt aduși ca muncitori necalificați.”
Dan Horea
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.