Straja, Râușor și Parâng, pline de turiști
Staţiunile montane din judeţul Hunedoara sunt pline de turişti care au preferat să-şi petreacă o minivacanţă de câteva zile în Râuşor, Parâng sau Straja.
Articol de M P, 27 decembrie 2024, 16:30
Stațiunile montane freamătă de turiști, în special de iubitorii sporturilor de iarnă. Administratorii pârtiilor s-au pregătit din timp pentru aceste momente ale anului.
În unele stațiuni, cum ar fi Râușor sau Straja, au apărut pârtii sau instalații de transport pe cablu noi. Dar până să ajungă în stațiuni, turiștii trebuie să aibă puțină răbdare, după cum spune șeful Serviciului Public Județean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.
“În primul rând, să se înarmeze cu răbdare când urcă în stațiuni, pentru că și în Râușor și în Straja și în Parâng va fi un pic de aglomerație auto pe șosele și în parcări, dar să respecte cât de cât reguli de circulație și de bun simț, să parcheze în așa fel încât să rămână accesul pentru ambulanțele care deservesc zona schiabilă și, bineînțeles, cele pe care noi le folosim când transportăm accidentați. În al doilea rând, chipamentul specific pentru această pentru această perioadă a anului, deci un echipament rezistent la frig, la ploaie, la temperaturi scăzute”, a spus Ovidiu Bodean la Radio România Timișoara.
Pe de altă parte, pentru ca vacanța să se încheie cu bine, salvamotiștii ne recomandă să respectăm câteva reguli, în special pe pârtii sau în zona traseelor montane.
“Cei care vor folosi pârtiile de schi să aibă mare grijă la viteza pe care o abordează pe pârtie, în funcție de priceperea fiecăruia. Există acel decalog al schiului care poate fi citit, cu respectarea anumitor reguli importante, pentru a evita numărul mare de accidente. Cei care se încumetă în afara zonei schiabile și în afara stațiunilor pentru drumeții să folosească trasee scurte în jurul stațiunilor, poate nu sunt chiar bătute, o să ningă vizibilitatea e scăzută, dar chiar dacă se încumetă să folosească în așa fel traseele încât să evite zonele încărcate cu zăpadă mare, nestrăbătute, netăiate, pentru că acolo se aglomerează multă zăpadă și se pot produce avalanșe”, a adăugat Ovidiu Bodean.
Salvamontiștii sunt prezenți în toate stațiunile montane din județul Hunedoara cu servicii de permanență.