Târg de Crăciun, la Muzeul Naţional Brukenthal
Ajuns la cea de-a doua ediție, Christmas at the Palace este cel mai important târg de sărbători organizat într-un spaţiu muzeal din Europa.
Articol de AP, 3 decembrie 2024, 11:14
Crăciunul este sărbătorit Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu.
Ajuns la cea de-a doua ediție, Christmas at the Palace este cel mai important târg de sărbători organizat într-un spaţiu muzeal din Europa.
Curţile Palatului Brukenthal sunt decorate pentru a încânta vizitatorii.
Christmas at the Palace este o oază de relaxare extraordinară unde sibienii şi turiştii se pot bucura de cele mai gustoase preparate de street food, cel mai bun vin fiert, cadouri unicat alese pe sprânceană şi, mai ales, muzică şi atmosferă.
“Christmas at the Palace este un eveniment foarte apreciat de sibieni şi de turişti. Dacă ne gândim că anul trecut peste 150.000 de vizitatori ne-au vizitat înseamnă că am făcut treabă bună. Este un proiect organizat împreună cu Focus Events, şi vreau să îi mulţumesc lui Sebastian Marcovici, şi de anul acesta este co-finanţat de Primăria Municipiului Sibiu, şi îi mulţumesc de asemenea doamnei primar Astrid Cora Fodor. De câţiva ani am încercat să subliniez că Muzeul Naţional Brukenthal, o instituţie important din Sibiu, serveşte comunitatea. Suntem ai comunităţii, ne desfăşurăm activitatea în comunitatea sibiană.
Chiar dacă suntem o instituţie aflată în subordinea Ministerului Culturii, singura instituţie de acest fel din judeţ, Muzeul Naţional Brukenthal trebuie să devină o instituţie asimilată tot mai mult de comunitatea sibiană. Christmas at the Palace este de asemenea un eveniment pentru public extraordinar. Un eveniment de marketing şi divertisment care ne clasează pe primul loc în Europa.
De pildă există un asemenea târg în curtea Palatului Schonbrunn din Viena, însă proiectul nostru este mult mai amplu în ceea ce privesc activităţile. Evenimentul de anul acesta a adus şi unele surprize, cum ar fi plasa de lumini de pe strada Xenopol, unde se află a două intrare a Muzeului Naţional Brukenthal şi evenimentul masa comunităţii, un eveniment de asemenea unic. Christmas at the Palace este un eveniment care demonstrează că Brukenthal este mai mult decât un muzeu! Este important astăzi, în defavoarea celor care doresc să ne limităm foarte mult activitatea, să arătăm că muzeele trebuie să devină hub-uri culturale, instituţii în care lumea să vină şi să se simtă bine.
Ştiu că la Sibiu facem treabă foarte bună, atât noi cât şi Muzeul Astra, sper ca în viitor să se întâmple în mai multe muzee din România. De pildă, la Roma, proiectul de muzică şi distracţie în muzee a început de mai bine de 10 ani. Va mai trebui ca lumea să se schimbe dar mai ales să se conecteze la realitate şi la profilul vizitatorilor şi nevoile acestora. Trebuie să gândim proiecte ample şi să fim instituţii deschise. Aşadar voia bună şi magia Crăciunului se trăiesc la Muzeul Naţional Brukenthal la Christmas at the Palace. Veniţi şi simţiţi-vă altfel în Muzeul Naţional Brukenthal!”, a declarat Alexandru Constantin Chituţă, managerul Muzeului Naţional Brukenthal.
Până la sfârşitul anului, unele dintre cele mai frumoase curţi interioare din oraş vor găzdui câteva căsuţe cu produse speciale, zonă de food unde vizitatorii vor regăsi cele mai apreciate branduri sibiene şi o căsuţă de unde se vor putea achiziţiona diferite produse de brand Brukenthal realizate pentru acest sezon, o zonă de foto şi selfie, o decoraţie de peste şase metri înălţime amplasată în mijlocul curţii, luminiţe şi lasere, dar şi o scenă pe care în zilele de weekend vor urca ANTENNA, Abasc, JazzyBIT, LOWELT, FunkyDrop, SOCERON, Cipi Hampu, Los Vagabondos, Roberto, Mikhy, Szabo, Iustin Borbely.
Comunitate şi lumină
Ediţia din acest an aduce şi o nouă decoraţie stradală în Sibiu. Strada Xenopol prinde viaţă într-un mod spectaculos în această iarnă, printr-o instalaţie artistică intitulată “Community Lights”.
Proiectul reprezintă mai mult decât o simplă amenajare decorativă, este un simbol al solidarităţii, al bucuriei culturale şi al unităţii unei comunităţi care şi-a dovedit, de-a lungul timpului, coeziunea şi spiritul inovator.
“Luminile Comunităţii” reflectă valorile care ne aduc împreună: empatia, generozitatea şi dorinţa de a construi un viitor mai luminos. În semn de solidaritate, luminile pulsează simbolic, creând senzaţia unei “respiraţii comune” – o metaforă vizuală a interconectării noastre ca societate, afirmă Sebastian Marcovici.
În acelaşi timp, instalaţia oferă un prilej de divertisment cultural, prin programe variate de evenimente asociate: spectacole muzicale, momente artistice şi sesiuni de povestiri comunitare.
Acest demers pune accent pe rolul artei ca limbaj universal, capabil să depăşească barierele şi să apropie sufletele.
Proiectul, realizat cu sprijinul autorităţilor locale şi al comunităţii artistice din Sibiu, marchează un angajament ferm faţă de unitatea comunităţii. Prin colaborare şi iniţiative creative, spaţiile urbane devin platforme de întâlnire şi dialog.
“Luminile Comunităţii” îşi propun să inspire fiecare trecător să ia parte la această experienţă luminoasă şi să reflecteze asupra puterii comunităţii în momente de provocare şi speranţă.
Cupola de lumini a fost realizată de echipa “Lumini cu poveste”, cu sprijinul partenerului principal al evenimentului Christmas at the Palace, Banca Transilvania.
Instalaţia va rămâne amplasată pe tot parcursul anului, transformând strada Xenopol într-un loc deosebit de atractiv şi instagramabil.
Instalaţia de lumini va fi donată Primăriei Municipiului Sibiu de către Asociaţia Focus Sibiu şi va rămâne un element emblematic pentru oraş. Această iniţiativă reflectă angajamentul faţă de un Sibiu modern şi deschis, în care arta şi comunitatea se întâlnesc pentru a crea o poveste de neuitat.
Masa Comunităţii, un proiect unic la Sibiu
De asemenea, proiectul Christmas at the Palace din acest an a adus şi un proiect apreciat de sibieni şi de turişti. În data de 30 noiembrie Strada Xenopol, înspre intrarea din curtea a doua a Palatului Brukenthal, a adunat sute de persoane.
Cina Comunităţii este un concept inovator şi emoţionant care a adus oamenii împreună în jurul unei mese gigantice. Ideea acestei cine speciale a pornit din dorinţa de a aduce mai aproape comunitatea şi de a da viaţă străzii Xenopol, care a devenit pietonală în urmă cu 2 ani. Pornind de la această transformare urbană, a luat naştere ideea mesei comunităţii. Participanţii, localnici şi turişti deopotrivă, au fost invitaţi să aducă de acasă mâncare, băuturi calde sau alte bunătăţi pentru a le împărţi cu ceilalţi. Fără vreo intenţie comercială, evenimentul a fost guvernat de principiul “sharing is caring”.
“Au fost oameni care au adus plăcinte cu mere, ceaiuri calde, chiar şi o căsuţă din turtă dulce. Câteva restaurante din zonă au contribuit cu platouri. Ideea a fost să creăm un dialog în comunitate, să strângem oameni din toate categoriile sociale la aceeaşi masă”, a spus Sebastian Marcovici.