“Târgul pâinii”, la Muzeul Satului
Evenimentul va marca “Ziua Satului Românesc”, care se celebrează în ultima duminică a lunii septembrie.
Articol de AP, 22 septembrie 2023, 07:26 / actualizat: 22 septembrie 2023, 21:44
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) şi Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” organizează, în weekend, cea de-a treia ediţie a “Târgului pâinii”, unde bucureştenii sunt aşteptaţi să guste din cele peste 100 de produse agroalimentare româneşti atestate tradiţional.
Evenimentul va marca “Ziua Satului Românesc”, care se celebrează începând cu anul 2020 în ultima duminică a lunii septembrie.
Oferta la acest târg va fi de peste 100 de produse atestate tradiţional din cele peste 750 produse înregistrate în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale din judeţele Alba, Botoşani, Braşov, Galaţi, Iaşi, Mureş, Prahova, Sibiu, Suceava, Vâlcea, Ilfov şi Bucureşti.
Oferta operatorilor economici care obţin aceste produse bazate pe reţete transmise din generaţie în generaţie este diversificată din categorii precum panificaţie şi patiserie, produse din carne, produse lactate, produse din peşte, legume – fructe, băuturi spirtoase şi multe altele.
Bunătăţile realizate de micii producători, înregistrate pe sisteme de calitate europene, produse montane sau ca produse atestate tradiţional îi vor încânta pe consumatorii de toate categoriile de vârstă, motiv pentru care organizatorii aşteaptă cât mai mulţi vizitatori pentru a alege din produsele agroalimentare româneşti aduse din majoritatea zonelor ţării, susţin organizatorii.
“Produsele şi preparatele pe care le veţi găsi la Muzeul Naţional al Satului reprezintă tradiţie, muncă, dedicare, pasiune. Sunt realizate de oameni gospodari, pe care îi apreciez şi îi respect pentru efortul lor şi, pentru aceasta, trebuie să fim alături de ei, să îi încurajăm să ducă mai departe aceste frumoase tradiţii şi să le aducă în mijlocul consumatorilor. Mergeţi la acest sfârşit de săptămână la Târgul Pâinii şi consumaţi produsele româneşti!”, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu.
“Lumina lină a toamnei va accentua culorile “pâinii noastre cea de toate zilele, la Muzeul Satului. Vă aşteptăm să gustaţi pâinea si vinul la noi la muzeu, în jurul bisericii Turea şi să simţiţi profunzimea acestor simboluri creştine pe care, toamna la muzeu ni le aduce în dar”, a transmis şi Paula Popoiu, director general al Muzeului Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”.
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), pâinea şi produsele de franzelărie rămân pe primul loc în alegerile românilor în ceea ce priveşte consumul de produse alimentare. În 2021, românii au consumat 88,57 kg de pâine/persoană, în scădere faţă de cele 91,19 kg/persoană în 2020.
Radio România Cultural, Radio România Actualități, Radio România Antena Satelor și Radio România Internațional se numără printre partenerii media ai târgului.