Templul de la Costești, cea mai mare descoperire din Munții Orăștiei în ultimul secol
Descoperirea arheologică deschide o nouă perspectivă asupra construcțiilor cu o destinație religioasă din cetatea de la Costești.
Articol de M P, 8 ianuarie 2025, 12:30
Descoperirea primelor vestigii ale templului de la Costești a fost făcută în cadrul campaniei de săpături arheologice din 2024.
Reușita a fost catalogată de istoricii din judeţul Hunedoara ca fiind una dintre cele mai importante din cetatea Costeşti din ultimii o sută de ani, informează Radio România Timișoara.
În ultima parte a campaniei de săpături, aici au fost descoperite in situ două baze de calcar ale unui templu necunoscut cercetătorilor.
Vestigiile noului edificiu au fost identificate pe una dintre terasele din partea sud-vestică a dealului, în locul numit Mălăiște, străbătut de drumul antic.
Descoperirea va contribui la o mai bună înțelegere a civilizației dacice și a interacțiunilor sale cu celelalte civilizații europene contemporane, spun specialiștii în istorie.
Potrivit acestora, în următorii ani, cercetările arheologice vor fi extinse pentru a documenta planimetria templului, cronologia acestuia, tehnica de construcție și pentru a obține informații cu privire la activitățile desfășurate în perimetrul acestuia.
Cercetările arheologice din campania 2024 s-au desfășurat subegita Universității Babeș-Bolyai, Facultatea de Istorie și Filozofie și au fost finanțate de Ministerul Culturii și Consiliul Județean Hunedoara, în cadrul unui parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva și Muzeul Județean Mureș.