Ascultă Radio Vacanța Live

TIMIȘOARA: Doi chefi au conceput meniul Atelier Brâncuși, cu influențe franco-oltenești

Preparate franțuzești cu arome oltenești se regăsesc în meniul Atelier Brâncuși al unui restaurant din centrul Timișoarei.

TIMIȘOARA: Doi chefi au conceput meniul Atelier Brâncuși, cu influențe franco-oltenești

Articol de Mihaela Ioncelescu, 28 septembrie 2023, 07:30

Pentru a fi în ton cu principala atracție a Capitalei Culturale Europene, expoziția Brâncuși, care se deschide la Muzeul Național de Artă, bucătarii au pregătit feluri franțuzești de mâncare cu ingrediente oltenești. Meniul a fost conceput pentru a scoate în evidență originile din Târgu Jiu, dar și influențele celui mai important sculptor român, devenit celebru odată ajuns la Paris, informează Radio România Timișoara.
Constantin Brâncuși s-a născut la Hobița, în județul Gorj, a trăit la Craiova și București, apoi a plecat pe jos la Paris.
Remus Tomici și Eusebiu Lăcătușii, bucătarii-șefi ai unui cunoscut restaurant din centrul Timișoarei, au creat un meniu care adună gusturile și ingredientele din Oltenia lui Brâncuși și le oferă desăvârșirea prin pregătirea în tehnică franțuzească.
Amestecul franco-oltenesc, intitulat Atelier Brâncuși, adună cinci preparate care poartă numele unor lucrări ale marelui sculptor.
“Ideea creării acestui meniu Brâncuși a venit în urmă cu aproximativ trei luni de zile. Ele sunt inspirate din lucrările lui Brâncuși și din viața lui Brâncuși. Aranjamentul în farfurie este aproximativ cât am putut să respectăm lucrările lui Brâncuși. Ca materii prime, la fel sunt atât cu specific oltenesc, cât și cu specific franțuzesc. Există un preparat care este 100% franțuzesc, în ideea că Brâncuși a trăit perioada sa de glorie la Paris. Ceea ce noi am adus aici nou, am combinat un piept de gâscă afumat cu o mămăligă și cu un sos prune, Brâncuși fiind un mare amator de mămăligă, chiar la Paris mânca mămăligă”, spune Remus Tomici.
Se folosesc atât ingrediente locale, cât și franțuzești, iar prezentarea e inedită pentru că se pot vedea asemănări cu detalii ale capodoperelor bâncușiene.


Meniul este compus din Masa Tăcerii, Măiastra, Poarta Sărutului, Regele Regilor și Cumințenia Pământului, explică Eusebiu Lăcătușu.
Primul preparat pe care l-am pregătit, Masa Tăcerii se numește, este o terină cu piept de gâscă afumată, pe pat de mămăligă prăjită și chipsuri de praz cu dulceață de prune afumate. E inspirat din opera Masă Tăcerii din 1935 de la Târgu Jiu.
Al doilea preparat, avem Măiastra, terină de foie gras, dulceață de ceapă, roșii și merișoare și un piure de mango, inspirat din opera Măiastra din 1910, de La Minor. Al treilea preparat este Poarta Sărutului. Aici avem un file de păstrăv cu ghimbir și ierburi aromate, gătit la aburi, boțuri de cartofi cu turmeric și pătrunjel și un sos de lămâie cu portocale care este inspirat din Poarta Sărutului, tot de la Târgu Jiu, din 1935. Preparatul 100% franțuzesc, Regele Regilor, un turnedo rossini, însoțit de foie gras, trufe negre și un buchet de legume inspirat din Regele Regilor din 1938, tot New York. Și ultimul cu Cumințenia pământului, care e un mousse de ciocolată neagră cu păstârnac și coulis de zmeură. Acesta este desertul, este inspirat din opera cu Cumințenia pământului din 1907 de la Muzeul Băncii Naționale”, spune Eusebiu Lăcătușu.

Meniul fi disponibil pentru o perioadă de cel puțin o lună și poate fi încercat în regim a la carte. Meniul complet de degustare și de gustare, cu asociere de vin premium din Oltenia este o mișcare de marketing bine gândită, spune reprezentantul restaurantului din Piața Victoriei, Dan Jakabhazi.
“Poate fi etichetată ca o aventură de marketing, dar noi, în primul rând, o vedem ca pe un exercițiu artistic. Având aceste izvoare de creativitate în bucătărie, pe chef Tomici și pe chef Lăcătușu, ar fi fost păcat să nu le oferim ocazia să se manifeste, inspirându-se din viața, mai ales, din traiectoria marelui artist Brâncuși și apoi să aducă aceste tușe de tehnică foarte rafinată, care să facă acest fusion între ceea ce se mânca la Hobița și cum a ajuns, de fapt, Brâncuși să mănânce la Paris. Facem asta pentru bucuria sufletului bucătăriei noastre și sperăm să se transmită și clienților noștri”, spune Dan Jakabhazi.
Revenind la expoziția Brâncuși, lucrările cu valoare de patrimoniu universal ale artistului vor putea fi admirate în Capitala Culturală a Europei de sâmbătă până în 28 ianuarie anul viitor, la Muzeul de Artă din Timișoara.

Sursa foto: Radio România Timișoara

postavaru partie sursa primarie 2023
Știri vineri, 22 noiembrie 2024, 14:01

Tarifele la transportul pe cablu ar putea crește în Poiana Brașov

Sezonul de schi din Poiana Brașov va fi deschis de îndată ce condițiile meteo vor permite amenajarea domeniului schiabil. Tarifele pentru...

Tarifele la transportul pe cablu ar putea crește în Poiana Brașov
„Moromeții 3”, în cinematografe | VIDEO
Știri vineri, 22 noiembrie 2024, 12:32

„Moromeții 3”, în cinematografe | VIDEO

Lungmetrajul poate fi urmărit, începând de vineri, în 88 de săli de din 47 de oraşe. În regia lui Stere Gulea, filmul „Moromeţii...

„Moromeții 3”, în cinematografe | VIDEO
Polovragi și Breb, în topul satelor turistice 2024
Știri vineri, 22 noiembrie 2024, 12:30

Polovragi și Breb, în topul satelor turistice 2024

Comuna Polovragi și satul Breb au fost incluse în competiția internațională pentru cele mai frumoase sate turistice în 2024, o inițiativă ce...

Polovragi și Breb, în topul satelor turistice 2024
Inele medievale, descoperite într-o pădure din județul Mureș
Știri vineri, 22 noiembrie 2024, 10:32

Inele medievale, descoperite într-o pădure din județul Mureș

Cu o vechime de peste 400 de ani, bijuteriile conţin inscripţii care permit identificarea mediului de unde au provenit. Două inele medievale, unul...

Inele medievale, descoperite într-o pădure din județul Mureș
Știri vineri, 22 noiembrie 2024, 09:31

Vremea, 22 noiembrie 2024: Temperaturi scăzute și precipitații în majoritatea regiunilor

Astăzi, 22 noiembrie, vremea va fi predominant închisă și vântoasă în întreaga țară, marcând o schimbare semnificativă față de zilele...

Vremea, 22 noiembrie 2024: Temperaturi scăzute și precipitații în majoritatea regiunilor
Știri joi, 21 noiembrie 2024, 19:03

Portret de artist • Actrița Doina Deleanu

Actrița a fost decorată, în 2004, cu Medalia „Meritul cultural” în grad de Cavaler pentru întreaga activitate. Doina Deleanu a debutat în...

Portret de artist • Actrița Doina Deleanu
Știri joi, 21 noiembrie 2024, 14:09

Zone montane înalte din 7 județe, sub cod roșu de viscol

Vremea extremă ajunge în zonele montane înalte. Meteorologii au emis cod roșu de viscol pentru șapte județe din România. Vântul va sufla cu...

Zone montane înalte din 7 județe, sub cod roșu de viscol
Știri joi, 21 noiembrie 2024, 14:00

Instalațiile de producere a zăpezii artificiale funcționează la capacitate maximă în Poiana Brașov

A nins în ultimele ore în Masivul Postăvarul și Poiana Brașov, iar autoritățile locale anunță că instalațiile de producere a zăpezii...

Instalațiile de producere a zăpezii artificiale funcționează la capacitate maximă în Poiana Brașov