TIMIȘOARA: Festivalul “Ceau, Cinema!” vine cu proiecţii speciale
Articol de Mihaela Ioncelescu, 4 iulie 2023, 09:00
Cea de-a X-a ediție a Festivalului “Ceau, Cinema!” aduce la Timișoara proiecții speciale de pelicule românești sau internaționale.
În perioada 12 – 16 iulie vor fi prezentate producții ale anului 2023, precum documentarul “Arsenie. Viața de apoi” de Alexandru Solomon și “Mammalia” de Sebaistian Mihăilescu, dar și cel mai nou film al regizorului polonez Jerzy Skolimowski, relatează Radio România Timișoara.
Despre filme
“Arsenie. Viața de apoi” poate fi văzut la secțiunea Doc-mimică, în prezența regizorului Alexandru Solomon şi a producătoarei Ada Solomon. Proiecția de la “Ceau, Cinema!” este a doua din țară, după avanpremiera de la TIGF. Filmul are premiera internațională la Festivalul de la Karlovy Vary. Filmul vorbește despre călugărul Arsenie Boca, dispărut de zeci de ani, dar a cărui privire hipnotizează masele și devine un brand profitabil.
Ada Solomon va fi prezentă şi la proiecţia filmului “Mammalia”, al doilea lungmetraj al regizorului Sebastian Mihăilescu. Filmul a avut premiera mondială în secţiunea Forum de la Berlinale. În rolul principal îl găsim pe Istvan Teglas, iar alături de el se află actriţa timişoreană Mălina Manovici.
Regizoarea româno-maghiară Cristina Groşan revine la “Ceau, Cinema!” cu al doilea său lungmetraj, producţia cehă “Ordinary Failures”. Filmul a avut premiera mondială toamna trecută la Festivalul de la Veneţia.
La Grădina de Vară Capitol va putea fi văzut “EO” (2022), cel mai nou film al polonezului Jerzy Skolimowski, laureat cu Premiul Juriului la Cannes şi nominalizat la Oscar.
Tot la Grădina de Vară Capitol se va vedea şi comedia franceză excentrică “Incredibil, dar adevărat” (2022), de Quentin Dupieux.
Proiecții aniversare și pentru copii
În programul festivalului se regăseşte şi un clasic la cinematografiei franceze. “Lumină de vară” (1943), al regizorului Jean Gremillon, marchează împlinirea a 80 de ani de la apariţia filmului.
O proiecţie aniversară este şi cea a filmului românesc “Vulpe-vânător” (1993), în regia Stere Gulea, de la a cărui lansare se împlinesc 30 de ani.
Secţiunea Filme Bănăţene propune un calup de scurtmetraje în a căror realizare sunt implicaţi cineaşti bănăţeni.
“Ceau, Cinema!” continuă parteneriatul cu Festivalul Animest, prin prezentarea unor scurtmetraje de animaţie pentru copii, în cadrul secţiunii “Ceau, Junior!”.
Festivalul este organizat de Asociația Pelicula Culturală și face parte din programul Timișoara Capitală Europeană a Culturii în 2023.
Sursa foto: Ceau, Cinema!