TIMIȘOARA: Labirint gonflabil uriaș în Piața Unirii, la Festivalul Plai
În anul în care Timișoara deține titlul de Capitală Europeană a Culturii, Plai evoluează din formatul de festival în incinta Muzeului Satului Bănățean și se extinde în tot orașul.
Articol de Mihaela Ioncelescu, 8 septembrie 2023, 18:47 / actualizat: 9 septembrie 2023, 10:26
Festivalul “Plai” se desfășoară până duminică, în 18 locații din Timișoara, celebrând majoratul evenimentului.
În 2023, anul în care Timișoara deține titlul de Capitală Europeană a Culturii, Plai evoluează din formatul de festival în incinta Muzeului Satului Bănățean și se extinde în tot orașul.
Organizatorii așteaptă publicul cu numeroase experiențe și activități inedite. Un loc special este Muzeul Apei, unde sunt organizate ateliere educative, dar și de relaxare sau sport, filme și tururi ghidate.
Unul din proiectele cele mai importante din cadrul Plai 2023 este în Piața Unirii. Este vorba de un labirint uriaș, intitulat Timisien, nume inspirat de Castrum Timisiensis, vechea a așezării ce avea să devină Timișoara.
Cortul gonflabil a fost dezvoltat de britanicii de la Architects of Air.
“Luminariul din Piața Unirii, Timisien, reprezintă exact orașul nostru, poartă numele orașului nostru, e moștenirea fizică a sintagmei ‘Lumină peste granițe’, pentru că acest luminariu va călători pe toate cele cinci continente, promovând Timișoara, capitala Europeană a Culturii. E un spațiu imersiv, o structură gonflabilă, e un spațiu în care poți intra, poți petrece aproximativ 20 de minute, un spațiu de liniște. Acesta este singurul luminar custom made care a fost produs și gândit împreună cu Centru Cultural Plai tocmai pentru Timișoara. Pe 23 de încăperi poți intra și te poți plimba”, spune Flavia Buzgar, organizator.
Timisien este accesibil și celor în scaun cu rotile sau cu dificultăți de locomoție, iar copiii sub 16 ani pot intra doar însoțiți de un adult. Poate fi vizitat între orele 10.00 și 19.00, intrarea fiind gratuită.
DJ-ii se vor ocupa de ritmuri de world music în Aethernativ, Reciproc, Piața Traian și Cărturești Victoriei, iar în Parcul Botanic sunt programate sesiuni de muzică improvizată.
Standurile artizanilor și artiștilor locali împreună cu ateliere, degustări de cafea și vin își găsesc locul la Ambasada, iar la Casa LOGS sunteți așteptați la un brunch cu mâncare tradițională din Ucraina, Somalia și Siria, alături de migranți și refugiați stabiliți în Timișoara.
FOTO: Radio România Timișoara