Obiceiuri de sărbători, la maghiarii din România!
Comunitatea maghiară din Brașov este cea mai importantă minoritate din județ.
Articol de Marian Stoica, 26 decembrie 2024, 11:30
Sărbătoarea Crăciunului reprezintă un moment special pentru maghiari, unul în care familia este mai unită ca niciodată. Dar până la Crăciun, zilele de dinaintea Nașterii Domnului au o semnificație aparte.
Mai multe aflăm de la Geczi Gellert:
Avem tradiții pe care le păstrăm cu sfințenie, de la perioada Adventului, până la Ajunul Crăciunului. Aprindem lumănâri care reprezintă credința, speranța, bucuria și dragostea. Avem și pregătirile tradiționale pentru masa de Crăciun, dar și tradiționala tăiere a porcului. Care se respectă și în zilele noastre. Gospodinele pregătesc bucate alese ca să avem o masă îmbelșugata de sărbători.
Perioada dintre Crăciun și începutul noului an este și ea una plină de bună dispoziție. De ce? Ne spune tot Geczi Gellert:
Sărbătoarea continuă și după Crăciun, pentru că îi celebrăm pe cei care poartă numele de Ștefan și Ion. Cunoscuții, apropiații merg pe la casele sărbătoriților și le cântă la mulți ani, iar aceste cântări se termină de fiecare dată cu petrecere, cu voie bună, cu muzică, cu distracție.
Tradițiile sunt păstrate cu sfințenie de sute de ani și de maghiari. Un dans specific comunității este readus la viață în fiecare an, de Crăciun. Din nou, Geczi Gellert:
În cele trei sate din zona Tărlungeni: comuna cu același nume, dar și satele Zizin și Purcăreni, dansul Borița, care este un dans unic în cultura maghiară. Specific perioadei Crăciunului, dansat de flăcăi din cele 3 sate, fiind un dans arhaic.
Potrivit ultimului recensământ, numărul maghiarilor din România este estimat la 1,1 milioane.