Tradiții săsești de sărbători!
Crăciunul este un prilej de sărbătoare pentru creștinii din toată lumea.
Articol de Marian Stoica, 26 decembrie 2024, 15:30
Comunitatea săsească din județul nostru așteaptă cu mult entuziasm Nașterea Domnului. Adventul este perioada premergătoare Crăciunului, care include ceremonii religioase în fiecare săptămână.
Cum trăiesc sașii din Brașov aceste momente ne spune Ortrun Mahl, curatorul comunității Bisericii Negre și profesor la Colegiul Național Johannes Honterus.
Întotdeauna în comunitate, primul eveniment este confecționarea advenț cranțului. Este o coroniță de bran pe care se pun patru lumânări. Aceste lumânări se aprind pe rând. În fiecare duminică se adună comunitatea în jurul acestei coronițe și sărbătorim împreună la slujba religioasă această perioadă de Advent. Cântăm foarte mult în luna decembrie, ne adunăm în comunitate împreună, spunem tot felul de povestioare de Crăciun sau specifice din Biblie.
Zilele dinaintea Crăciunului reprezintă și o pregătire spirituală, în care comunitatea este mai unită, poate, ca niciodată. Astfel că au loc numeroase evenimente caritabile. Din nou, Ortrun Mahl.
Confecționăm cu copiii diferite cadouri pentru oameni bolnavi sau petru nevoiași, mergem cu ei la căminul pentru bătrâni să-i bucurăm pe acești vârstnici. Am și intitulat proiectul “Adopt[m un bunic”. Sau strângem donații pentru Casa Speranței, pentru copiii bolnavi.
Copiii sunt în centrul atenției atunci când vine vorba despre pregătirea scenetei de Crăciun.
O mare importanță în aceste 4 grupuri de copii este pregătirea scenetei cu Nașterea lui Iisus Hristos. Noi chiar confecționăm de multe ori această iesle unde se adună ciobănașii, dar și animăluțele, în jurul ieslei unde se naște Iisus Hristos. Copiii joacă aceste piese de treatru cu foarte mare drag.
Mâncarea are și ea un farmec aparte. Sașii din Brașov se întâlnesc pentru a găti o prăjitură tradițională de Crăciun. Ne oferă detalii aceeași Ortrun Mahl.
Ne întâlnim și în bucătăria Bisericii să facem așa numitele pleți, acestea sunt prăjiturele care se prepară între prieteni sau în cercul comunității.
Conform Institutului Național de Statistică, în România mai locuiau acum zece ani aproximativ 35.000 de sași. Cei mai mulți în județele Sibiu și Brașov.