Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ioan
Sărbătoarea de Sfântul Ioan mai este cunoscută și sub numele de “Sânt-Ion”, în tradiţia populară acesta fiind protectorul pruncilor.
Articol de M P, 7 ianuarie 2025, 12:30
Între tradiţiile legate de ziua soborului Sfântului Ioan Botezătorul, în sate din Maramureş se mai ţine obiceiul Vergelului, o horă a fetelor dornice de măritiş în acest an, o petrecere care încheie perioada sărbătorilor de iarnă.
Sărbătoarea de Sfântul Ioan mai este cunoscută și sub numele de “Sânt-Ion”, în tradiţia populară acesta fiind protectorul pruncilor. Se spune că cine nu este vesel în această zi va fi trist tot anul.
Tradiția arată că în dimineața zilei de Sfântul Ioan fiecare trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi feriți de boli în decursul anului, informează Rador.
În fiecare an, de praznicul Sfântului Ioan Botezătorul, în satul Tălmăcel din judeţul Sibiu are loc un obicei unic, numit „Udatul Ionilor”, care încheie sărbătorile de iarnă din Mărginimea Sibiului.
Potrivit tradiţiei vechi de un secol, de Sfântul Ioan, ceata de feciori şi fete din Tămăcel se îmbracă în straie de sărbătoare şi străbate în alai satul cu caii împodobiţi şi un car tras de boi, însoţiţi de muzicanţi.
Cu toţii se opresc la pârâul din spatele bisericii, unde localnicii care poartă numele de Ion sau Ioana sunt luaţi pe sus şi înmuiaţi cu picioarele în apa curgătoare.
Ziua de Sfântul Ion este motiv de bucurie mai ales în Bucovina, pentru că în credinţa populară în această noapte se „botează gerul”, vremea devenind din ce în ce mai frumoasă şi mai caldă.