TULCEA: Pelicanii creţi s-au întors pe insula Ceaplace
Insula Ceaplace, strict protejată în Rezervaţie, este una dintre cele mai importante zone de reproducere din Europa pentru pelicanii creţi.
Articol de M P, 3 februarie 2025, 18:30
Primele 160 de exemplare de pelicani creţi, specie periclitată la nivel mondial, s-au întors zilele acestea pe insula Ceaplace din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD), consolidată recent de inspectorii ecologi ai Administraţiei RBDD.
Insula Ceaplace, strict protejată în Rezervaţie, este una dintre cele mai importante zone de reproducere din Europa pentru pelicanii creţi, datorită poziţiei izolate care oferă o excelentă protecţie pentru juvenili şi o întinsă zonă de hrănire pentru adulţi, informează Radio România Constanța.
„În fiecare iarnă, insula ce are dimensiuni reduse se deteriorează din cauza acţiunii de eroziune a vântului şi a valurilor, iar cantitatea naturală de stuf existentă în zonă este de multe ori insuficientă pentru numărul mare de păsări ce revin aici an de an. De aceea, şi în acest an, inspectorii ecologi ai Administraţiei RBDD au efectuat o acţiune de consolidare a zonelor de cuibărit de pe insulă, prin transportarea şi aranjarea a 450 de maldări de stuf şi un balot mare de stuf presat, pentru a oferi păsărilor materialul de construcţie suplimentar necesar noilor cuiburi”, au precizat într-un comunicat reprezentanții Administrației Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.
Insula este monitorizată continuu şi până în prezent au fost observate primele 160 de exemplare de pelican creţ sosite în colonie.
„Pe insulă sunt vizibile deja 101 cuiburi aflate în diferite faze de construcţie şi în unele dintre ele sunt deja depuse ouă. Prin suplimentarea materialelor de construcţie a cuiburilor şi prin acţiunile de amenajare Insula Ceaplace este pregătită şi anul acesta să-şi primească oaspeţii”, se mai specifică în postarea Administraţiei RBDD.
Potrivit Administraţiei RBDD, dacă pelicanii comuni cuibăresc într-un efectiv impresionant în această zonă a Europei, colonia de la Roşca – Buhaiova fiind din ce în ce mai extinsă în ultimii ani, numărând circa 19.000 exemplare, în cazul pelicanilor creţi efectivul din RBDD este mult mai mic, de circa 500 exemplare, specia fiind periclitată la nivel mondial şi inclusă în categoria „Vulnerabil” pe Lista Roşie IUCN (Uniunea internaţională pentru conservarea naturii – n.red.).
Sursa: Agerpres