TULCEA: Secat în vara lui 2022, Lacul Sărături Murighiol a revenit la viață
În ultimii doi ani, zona strict protejată Sărături Murighiol a beneficiat de măsuri de conservare a biodiversității, iar rezultatele sunt vizibile: la final de ianuarie, Lacul Sărături Murighiol este din nou adăpost pentru sute de păsări.
Articol de M P, 29 ianuarie 2024, 15:30
Lacul Sărături-Murighiol este arie protejată de interes național, întinsă pe o suprafață de 87 de hectare în apropierea brațului Sfântu Gheorghe din Deltă, și o rezervație importantă pentru avifaună, aici fiind identificate peste 200 de specii de păsări protejate.
Lacul găzduiește colonii de piciorong, chiră de baltă, cioc întors, raţă cu ciuf şi prundăraş de sărătură, potrivit ARBDD. În timpul iernii, îngheţul tardiv al complexului salmastru determină o mare concentrare limicole (păsări mici, specifice zonelor umede), care găsesc aici adăpost şi hrană abundentă, informează Radio România Constanța.
În vara lui 2022, mai multe lacuri din Rezervație, între care și Sărături-Murighiol, au secat din cauza secetei, lipsa apei punând în pericol speciile și habitatele din aceste zone.
Tocmai de aceea, ARBDD a derulat, în perioada 2022 – noiembrie 2023, proiectul „Conservarea zonei strict protejate Sărături Murighiol”, având ca obiectiv creșterea gradului de protecție a biodiversității și înlăturarea presiunilor antropice asupra speciilor și habitatelor de importanță comunitară și națională, prin realizarea infrastructurii necesare.
Concret, au fost achiziționate și amplasate panouri informative, zona a fost împrejmuită cu un gard pe o lungime de 5,36 de kilometri şi a fost amplasat un pichet de prevenire şi stingere a incendiilor.
Așa arăta zona împrejmuită la 2 decembrie 2023, la scurt timp după finalizarea proiectului:
ARBDD a derulat proiecte similare de conservare a biodiversităţii prin împrejmuirea cu garduri și în pădurile Caraorman şi Letea, toate proiectele, inclusiv cel din zona Sărături-Murighiol, fiind derulate în parteneriat cu asociaţia Danubiu.
Sursă și foto: ARBDD