TULCEA: Start în sezonul navelor de croazieră în Deltă
Prima navă de croazieră fluvială cu turişti din Europa de Vest a ajuns zilele trecute în Portul Tulcea.

Articol de M P, 14 aprilie 2025, 08:30
Cei aproape 170 de oaspeţi din străinătate aflaţi la bordul navei „Nestroy”, sub pavilion Elveţia, au vizitat mănăstirile din zona de terasă a judeţului, dar şi Delta Dunării, relatează Radio România Constanța.
Nava a acostat vineri la Tulcea şi va pleca zilele acestea din judeţ, după ce unii călători se vor întoarce la Bucureşti pentru a vedea Palatul Parlamentului şi pentru a se îmbarca în avioanele cu care se vor întoarce acasă, iar alţi turişti, care au vizitat deja Capitala, vor fi aduşi la Tulcea pentru a urca la bordul navei de croazieră şi pentru a vizita Delta Dunării şi mănăstirile din zona de terasă a judeţului.
Războiul din Ucraina a modificat programul navelor de croazieră fluvială, în ultimii ani armatorii ocolind acostările în judeţul Tulcea în favoarea celor din judeţul Brăila.
Astfel, turiştii de pe navele care acostează în portul Brăila ajung în Tulcea cu autocarele, pentru a vizita ulterior Delta.
„Pentru Dobrogea, avem circa 250 de nave care ar trebui să ajungă anul acesta în zona Tulcea-Brăila. Din cauza situaţiei actuale, navele nu vor putea acosta la Tulcea şi atunci suntem nevoiţi să le propunem tur-operatorilor acostarea la Brăila, ca variantă de rezervă. Este cea mai bună variantă posibilă, astfel încât să nu afectăm programele turistice şi să le oferim pasagerilor exact ce au cumpărat”, a declarat unul dintre cei mai mari tur-operatori ai navelor de croazieră din România, Leontin Şerbănescu, pentru Agerpres.
Excursiile oferite turiştilor nu diferă, însă, de cele din perioada anterioară declanşării războiului din Ucraina, iar turiştii de la bordul navei „Nestroy” au apreciat experienţa în Delta Dunării.
„Nu am simţit deloc că ar fi vreun pericol pentru noi în Delta Dunării. Ne-a plăcut foarte mult. A fost o experienţă foarte interesantă. Cel mai mult ne-au plăcut pelicanii pe care i-am văzut în apropiere de insula Sacalin”, a afirmat Mark, unul dintre turiştii de la bordul navei de croazieră.
Anul trecut, în judeţele Brăila şi Tulcea au acostat circa 250 de nave de croazieră fluvială. Turiştii care se află la bordul navelor de croazieră pot alege excursii în zonele aflate în apropierea porturilor în care nava acostează, programul oferit vizitatorilor de către turoperatori fiind conceput astfel încât vizitatorii să stea cât mai puţin pe navă.
Delta Dunării, declarată Rezervaţie a Biosferei în anul 1990, are o suprafaţă totală de 4.455 de kilometri pătraţi, 84% din aceasta regăsindu-se pe teritoriul României, iar restul pe cel al Ucrainei.
Zonă umedă de importanţă internaţională, Delta Dunării este inclusă în Lista Patrimoniului Mondial Cultural şi Natural al UNESCO, iar în România numără circa 12.000 de persoane care locuiesc în comunităţi izolate de ape.