TULCEA: „Cornulețele Dobrogene”, atestate ca produs tradițional
Direcţia pentru Agricultură a Judeţului Tulcea a primit, săptămâna aceasta, atestatul de produs tradiţional pentru ”Cornuleţe Dobrogene”, acesta fiind al 12-lea produs de gen realizat de o firmă din comuna Greci pe baza reţetelor locale.
Articol de Radio Vacanța, 22 iunie 2023, 16:09 / actualizat: 23 iunie 2023, 7:42
Directorul executiv al DAJ, Mirela Miiler, a declarat pentru AGERPRES că noul produs tradiţional este făcut cu borş şi are în compoziţie rahat incolor, deosebindu-se astfel de celelalte două atestate de acelaşi producător ”cornuleţe cu rahat” şi ”cornuleţe cu unt şi nucă”.
”Un produs tradiţional e un produs deosebit, pentru că atestatul obţinut garantează că este făcut din materii prime fără adaosuri şi păstrează o anumită tradiţionalitate, în reţetă, în preparare, în materia primă folosită care e locală, specifică zonei”, a menţionat Mirela Miiler.
Potrivit acesteia, judeţul are în continuare potenţial pentru atestarea de noi produse tradiţionale.
”Cred că Tulcea are un potenţial destul de mare, pentru că judeţul e renumit pentru peşte. (..) Păstoritul e o tradiţie în Dobrogea, în Tulcea. Numai că dorinţa consumatorului dictează produsele de pe piaţă. Se poate încerca şi acest domeniu şi cred că ar avea succes produsele acestea (brânzeturi – n.r.). Dar mă pot gândi şi la miere. În apicultură suntem destul de bine dezvoltaţi, pentru că majoritatea producătorilor sunt înscrişi în agricultura ecologică. Cred că şi aici e un segment care ar putea fi dezvoltat”, a adăugat directorul executiv al DAJ.
Judeţul Tulcea a avut, până în această săptămână, atestate încă opt produse pe bază de peşte, toate realizate de o firmă din Tulcea, o telemea de capră, produsă în comuna Stejaru, şi 11 produse de panificaţie, gemuri şi dulceaţă, produse de o firmă din comuna Greci, atestate ca fiind tradiţionale, conform Registrului naţional al Ministerului Agriculturii.
Sursa – Agerpres / Foto: ilustrativ, Jamila Cuisine