Turiștii care aleg muntele, mai responsabili decât cei care merg la mare
Numărul accidentelor montane crește de la an la an, mai ales pe timpul verii, iar afluxul de turiști este foarte mare în ultima perioadă, spun salvamontiștii.
Articol de vnatea, 20 septembrie 2023, 08:49
Președinte Asociației Salvatorilor Montani, Sabin Cornoiu:
Am avut 576 de acțiuni în care am salvat 750 de oameni, dintre care 217 au fost predați serviciilor de ambulanță, SMURD și elicopterelor. La accidente, am încercat să coborâm sub nivelul anului trecut, dar am avut doar 9 cazuri peste statistica lunii august și ca persoane salvate doar 4 în plus. Sunt mult mai responsabili cei ce merg pe munte, care îți impune un minim de echipament, să îți asiguri o hrană; la mare ți-ai cumpărat bilet, te-ai dus pe plajă, ai intrat în apă și ai greșit!
Sabin Cornoiu a subliniat procentul de 100 la sută a capacității de răspuns la solicitări. În prezent, numărul total de salvamontiști – angajați și voluntari- este de circa 800 în România. Chiar și în aceste condiții, în cele 26 de județe montane ar mai fi nevoie de câteva sute de salvamontiști.
Potrivit lui Cornoiu, dificultăție inerente mediului, cursurile complexe și salariile nu prea motivante, reduc această profesie la una vocațională.
Autor: Valeriu Russu Radio România Tg.Mureș