Un nou izvor cu apă plată în Băile Herculane | AUDIO
Investiția este inclusă într-un proiect mai amplu.
Articol de Valentina Adam, 2 august 2023, 17:55 / actualizat: 2 august 2023, 19:16
Pe seama apelor subterane (freatice şi de adâncime) a luat naştere staţiunea balneoclimaterica Băile Herculane. Sursa este constituită din 19 izvoare naturale cunoscute, din care 9 sunt captate și folosite.
Din debitul total se foloseşte doar o parte în funcţie de necesităţi, restul devărsându-se liber în Cerna.
În această perioadă, se lucrează la amenajarea unui nou izvor de apă plată în Centrul istoric al stațiunii Băile Herculane.
Investiția este inclusă într-un proiect mai amplu cu finanțare europeană, prin care sunt amenajate și alte izvoare termale de pe raza stațiunii, a declarat pentru Radio Reșița primarul Cristian Miclău.
”Va fi situat lângă Căsuța Piticilor, mai jos de izvorul inițial Domogled 1. Între timp am mai finalizat încă un obiectiv, este vorba de izvorul Venera situat în spatele garnizoanei de pompieri. Este un obiectiv pe care ni l-am dorit foarte mult având în vedere că la acest izvor vin turiști are nu prea au posibilități financiare, iar la acest izvor nu se percepe nici o taxă. Iar apa care alimentează acest izvor are proprietăți curative foarte bune.
Mulțumim pe această cale constructorului care a dus la bun sfârșit proiectul de reabilitare având în vedere că au fost foarte multe opreliști din partea mai multor cetățeni”, a explicat edilul.
În prezent, în împrejurimile stațiunii Băile Herculane sunt cunoscute 16 izvoare cu apă termominerală, înșirate de-a lungul Cernei pe o lungime de aproape 4 kilometri. Au fost executate mai multe foraje hidrogeologice, obținându-se astfel sporuri importante de debite (peste 4.000 m3 în 24 de ore).
Izvoarele de la Băile Herculane sunt comparabile prin valoare cu cele de la Vichy si Mont Dore.
FOTO: Primăria Băile Herculane