Un zid al Cetății Șoimoș s-a prăbușit
Turiștii care vizitează Cetatea Șoimoș în această perioadă sunt sfătuiţi să fie prudenţi şi să nu se apropie prea mult de ruine pentru a nu exista accidente.
Articol de M P, 21 februarie 2024, 11:30
Un zid al Cetăţii Şoimoş s-a prăbuşit, iar autorităţile locale din oraşul Lipova le recomandă vizitatorilor să fie prudenţi şi să nu se apropie prea mult de ruine pentru a nu exista accidente, informează Radio România Reșița.
Primarul oraşului Lipova, Florin Pera a precizat pentru Agerpres că obiectivul a fost trecut în strategia locală de dezvoltare şi se lucrează la introducerea acestuia pe lista Institutului Naţional al Patrimoniului, pentru ca ulterior să poată fi obţinute mai uşor finanţări pentru reabilitarea obiectivului.
Întrebat dacă există vreun pericol pentru vizitatori după prăbuşirea zidului, primarul a spus că turiştii trebuie să fie prudenţi şi să nu se mai apropie foarte mult de ruine.
„Vom instala în următoarea perioadă inclusiv plăcuţe de avertizare, pentru a se evita accidentările”, a spus Florin Pera.
Cetatea Şoimoş, una dintre cele mai frumoase cetăţi medievale de pe teritoriul României, se află la limita de nord-est a satului Şoimoş (astăzi parte a oraşului Lipova), pe malul drept al Mureşului, pe dealul Cioaca Tăutului.
Construită după primele invazii ale tătarilor în zonă, a fost atestată documentar din anul 1278 şi se află pe lista monumentelor istorice.
Numele cetăţii este pus pe seama unei activităţi care i-ar fi adus faima în evul mediu – creşterea şoimilor.
Cetatea a fost construită de o familie nobiliară. Începând cu a doua jumătate a secolului al XV-lea, a fost donată succesiv până a ajuns în posesia lui Ioan de Hunedoara (1446).
De la 1471, o stăpânesc Nicolae şi Iacob Bánffy, cel dintâi fiind comite de Arad. La 1487, a fost confiscată de la Bánffy-eştii căzuţi în necredinţă faţă de rege. A aparţinut apoi lui Ioan Corvin, fiul natural al regelui, de la văduva căruia, Beatrix de Frangepan, prin căsătorie, a ajuns la Gheorghe de Brandenburg, potrivit site-ului cetatesoimos.ro.
Reşedinţă pentru regina Isabela şi fiul ei, Ioan Sigismund Szapolya, Cetatea Şoimoş a jucat un rol important în istorie şi este un exemplu remarcabil de arhitectură medievală.
În iunie 1515, după ocuparea Lipovei, cetatea a fost asediată de către cruciaţii lui Gheorghe Doja.
După înfrângerea răsculaţilor de sub zidurile Timişoarei, voievodul Transilvaniei, Ioan Zápolya a ocupat-o împreună cu alte fortificaţii de pe valea Mureşului.
La mijlocul secolului al XVI-lea a devenit rezidenţă princiară pentru văduva lui Ioan Zapolya, Izabella.
În urma evoluţiilor politice, a fost cedată trupelor lui Andrei Báthory, care reprezenta autoritatea regelui Ferdinand de Habsburg, în anul 1551.
A fost ocupată de turci în 1552, eliberată în 1595, apoi cedată turcilor de către principele Gabriel Bethlen, rămânând în posesia lor până în martie 1688, arată sursa amintită.
În 1788, a fost părăsită oficial şi supusă demolărilor, iar din secolul al XIX-lea a intrat pe lista monumentelor protejate.